Реклама / Ads
2| 4951 |23.06.2010 НОВИНИ

Децата диабетици се увеличават

.
Около 3 000 деца у нас страдат от диабет.
 

Това съобщи националният консултант по детска ендокринология Калинка Коприварова. Заболеваемостта от болестта преди 20 години у нас е била 6,2 на 100 000 деца годишно. Преди 10 години се е увеличила на 10 на сто хиляди деца, а сега вече е 12 на сто хиляди, посочи тя.По данни на Министерството на здравеопазването разпространението на диабета в световен мащаб се увеличава непрекъснато и вече се говори за пандемия, засягаща всички възрастови групи.Заболяването засяга и новородените. Докато преди 10 години най-чест е бил диабетът в пубертетна възраст, сега се наблюдава тенденция към снижаване на възрастта - около 5-6 години.

Отключващи фактори за болестта са критичният преход от предучилищна в училищна възраст и предизвикателствата на новата обстановка и ангажименти. Специлистите посочват още, че честотата на заболяването се дължи на стреса, разпространението на вирусните инфекции, увеличената репродуктивност на младите хора с диабет с възможност за онаследяване на диабета.Специалистите по ендокринология отчитат, че детският диабет е много лабилен.

Той се влияе от промените в теглото и височината, както и от хормоналния дисбаланс в пубертетна възраст. Ключови фактори са и непредсказуемата физическа активност и прием на храна, свърхнатоварването в училище, променливият дневен режим.
В България вече се налага модерно лечение с използването на инсулиновите помпи, посочват от здравното ведомство. С тях се дава възможност да се адаптира инсулиновата доза и лечението да се доближи максимално до ендогенната инсулинова секреция като при здрави деца. Така се постига метаболитен контрол и се подобрява качеството на живот.

Отчита се, че комплексното лечение - инсулин, диета и физическа активност, дава добри резултати в съчетание с обучението в самоконтрол, отбелязват специалистите.По официални данни от заболяването са засегнати 285 милиона души в целия свят. Други 344 милиона души са в риск от диабет тип две -инсулинонезависим диабет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5704 |20.05.2010 Гонят децата от нощни барове и дискотеки . 1| 4973 |20.05.2010 ГЕРБ вади децата от "Биг Брадър" . 0| 4594 |11.05.2010 Разследват майка, гледала децата си сред кравите . 3| 4513 |03.05.2010 Изнасяме децата си в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads