Реклама / Ads
17| 5782 |11.06.2013 НОВИНИ

Децата ни не са неграмотни, успокои Анелия Клисарова

.
Министърът на образованието Анелия Клисарова Източник: Булфото
Децата ни не са неграмотни, отчете просветният министър Анелия Клисарова. Резултатите на седмокласниците тази година са много по-високи от изминалата 2012 г. Отличните оценки на зрелостниците също са повече.
 

„Тази година има много по-добри резултати по български език и литература. Не става въпрос за оценки, а за това, че нашите деца се учат да мислят и да пишат“, каза министърът на образованието на пресконференция за представяне на резултатите от матурите и изпитите след седми клас.

Само 28% от 12-класниците не са писали текст на зрелостните изпити. "Това е добър резултат, тъй като преди години те са били 50%. Учителите са свършили работата си по анализ, мислене и изводи по даден предмет", коментира Анелия Клисарова.

Максимален брой точки 100 по БЕЛ имат 24 ученици, а по математика - 136 деца. Резултатите на зрелостниците тази година по БЕЛ са по-добри в сравнение с миналата година. Така е и по математика. Добър 4,26 е средният успех на зрелостниците по БЕЛ тази година. Добър 4,18 е бил миналата година. От МОН отчитат по-малко двойки и повече отлични оценки и пълни шестици през тази година.

53 ученици имат 0 точки. 100 ученици имат по две пълни шестици. Двама ученици са с 0 точки и на двата държавни зрелостни изпита. 1387 ученици имат по две слаби оценки и на двата държавни зрелостни изпити.

Сериозен анализ предстои на резултатите по География според министър Клисарова. Там резултатите са влошени. Тя отчете, че кандидат-студентите ни са подготвени, особено в Медицинските университети.

Планира се в бъдещи години да се акцентира на отворените въпроси в тестовете.

Значителен ръст има по философски цикъл в сравнение с предходни години.

Резултатите от националното външно оценяване за 7 клас показват, че по БЕЛ резултатите са по-високи спрямо предходните 2 години. Така е и по физика, история и цивилизация.

Припомняме, за разлика от седмокласниците, националното външно оценяване за учениците след 4 клас отчете спад в резултатите по Български език и литература, а резултатите по Математика остават без съществена промяна.

Средно всеки 7-класник е решил 47% от теста.

Резултатите от външното оценяване и вътрешното оценяване на децата в 7 клас са близки. Най-добри резултати от външното оценяване са в Смолян, София, Благоевград, Кърджали, Търговище, Пловдив, а най-слаби в Плевен, Силистра, Шумен, Разград.

103 ученици имат максималните 65 точки на външното оценяване по БЕЛ. По математика 1193 ученика са постигнали максимален брой точки. Нула точки по БЕЛ имат 61 седмокласници, а по математика - 94 ученици. Нарастват с годините желаещите да се явят на допълнителен модул, отчете още министърът.

60% от 7-класниците допускат повторения в преразказа или използват еднообразни синтактични конструкции. 40% пропускат описанията и повествованието. Членуването, двойното „н" и неправилната замяна на „и" и „й" са сред другите грешки.

По математика - 70% от учениците не владеят понятието линейно уравнение. Проблем се оказва и невнимателното четене на условието на задачата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5573 |10.06.2013 Саботаж или техническа неизправност "бутнали" децата от драгалевския лифт . 18| 5791 |31.05.2013 Президентът: Служебното правителство успокои държавата . 10| 5563 |27.05.2013 БАБХ:Време е да се замислим какво даваме на децата си . 76| 5404 |12.05.2013 Станишев: Гласувах за това децата ми да останат в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads