Реклама / Ads
19| 5470 |08.12.2013 НОВИНИ

Дядо Борис превърнал Бачковския манастир в Дисниленд

.
Дядо Борис
Епископ Борис – един от тринайсетте кандидати за варненски митрополит, е превърнал Бачковския манастир, на който е игумен, в „един православен Дисниленд”. Това заяви в предаването „Тази неделя” Иван Панайотов от Инициативния комитет за чистота в Българската православна църква.
 

 

„Един от най-красивите манастири беше превърнат в един панаир. Който отиде там, ще види вярата ни, обърната в търговия на дребно”, допълни той.

 

Дядо Борис и конкурентът му за поста на покойния митрополит Кирил епископ Игнатий останаха в списъка с кандидати за митрополит на Варненската епархия, след като Светият синод касира изборите преди две седмици и го отложи за 15 декември.

Единствено ловчанският владика Гавраил е гласувал игуменът на Бачковския манастир дядо Борис да бъде изваден от листата на кандидатите. Това обаче не е подкрепено.

 

Решението тогава беше приветствано от групата варненски епархийски избиратели, която чакаше часове наред пред сградата на Синода, след като бяха внесли жалба с настояване вотът да бъде отменен, тъй като според тях той е бил опорочен.

В деня преди избора единият от претендентите - епископ Игнатий, направи и сензационно твърдение, че покойният дядо Кирил не се е удавил, а е бил убит, а избирателите са получили по 30 000 лв. на глас, за да посочат Игнатий и Борис за основните претенденти за поста, от които Синодът да избере нов митрополит. Сам себе си Игнатий определи като „шерп” или неизбираема кандидатура.

Оттогава игуменът на Бачковския манастир дядо Борис два пъти не удържа обещанието си да представи своята гледна точка и да опровергае обвиненията.

„Около дядо Борис и Бачковския манастир се натрупаха много обвинения в последните години – че не е пример за монах, за скромен човек. Със сигурност знаем за автомобилния парк от Мерцедеси”, коментира Иван Панайотов от Инициативния комитет за чистота в БПЦ. По думите му, епископ Борис не е достоен да бъде митрополит на Варна „със своя живот и делата си”.

 

Панайотов подчерта, че за проблемите в църквата се мълчи от 20 години заради „сковаващия страх от голямата власт на висшите духовници, с която се е злоупотребявало на много места с благовидния довод да не се опетни доброто име на църквата”.

 

Иван Панайотов посочи, че на събранието на Светия Синод е имало трима души, които са подкрепяли сериозно Борис – митрополитите Николай, Игнатий и Григорий. „Те най-упорито са искали изборът да не бъде касиран. Ние считаме, че тези хора са замесени”, подчерта той, но не уточни в какво точно са замесени тримата духовници.

 

Той обърна внимание, че според църковните канони този, срещу когото е имало обвинение, е длъжен да опровергае, а ако не е опитал да докаже невинността си, топката е в него. По този начин Иван Панайотов упрекна дядо Борис, че не е отхвърлил обвиненията срещу себе си.

 

Представителят на Инициативния комитет за чистота в БПЦ посочи четирима епископи от списъка с 13 кандидати, които според комитета не са били „омаскарени” и са достойни за митрополит на Варна. Това са Мелнишкият епископ Серафим, Знеполският епископ Йоан, Драговитийският епископ Даниил и игуменът на троянския манастир епископ Григорий. „Ако Григорий не може да реши скандалите под носа си в Троянския манастир, въпросът е дали ще се справи с епархия като Варненската”, подчерта Иван Панайотов.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6652 |07.12.2013 Митко Димитров: Борисов ме покани да оглавявам листа, после се отметна . 75| 6069 |06.12.2013 Борисов призова за смирение в дясно и оставка . 18| 5068 |06.12.2013 Дядо Николай: Бог ще съди клеветниците ми . 51| 5147 |06.12.2013 Борисов: Години наред БСП са машина за черен ПР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads