Реклама / Ads
1| 5767 |11.05.2020 НОВИНИ

Диана Андреева: Защо говорим за 5 млн., разпределени по програми, и какво се случва с 6 млн. лв. от бюджета

.
Диана Андреева
Има неизвестност в бюджета на Министерството на културата, където са предвидени проекти и субсидии по различните изкуства в размер малко над 6 млн. лева. Днешното изявление за пускането на програми, например – за музикално-сценичното изкуство и за театралното изкуство в размер по 500 000 лева, е далеч под сумата, обявена в програма „Сценични изкуства“ с приет бюджет от близо 2 млн. лева.”
 

Това коментира пред БНР Диана Андреева от Обсерваторията за икономика и култура. 

 

"Има и друг въпрос, ако идват допълнителни 5 млн. лева, защо субсидиите за творчески проекти остават в снижен обем. Тоест, защо говорим за 5 млн. лева, разпределени по програми, и какво се случва с тези 6 млн. лева, съгласувани по републиканския бюджет“, каза още Андреева.

 

Андреева подчерта, че страната ни няма алтернативни източници на финансиране в областта на културата и няма цялостен модел за културна политика. 

„Сега е подходящ момент да си кажем, че това, което се е случвало дотук 30 години в културната политика, е било с палиативни мерки, необходим е цялостен модел с различни инструменти за финансиране. Това е работа на Министерството на културата“, каза още експертът.

 

„Днес беше внесена  глътка въздух, но в една особена ситуация на рационалния консерватизъм на аудиторията – човешкият страх да се влезе в зала и да не се събират хората на големи групи. Това ще отнеме време... Ще трябва да се мисли върху много аспекти и детайли върху постъпковото отваряне на културните институции", коментира още съобщените нови мерки за култура Андреева.

 

Според нея паралелно с неволите по затваряне на културните дейности в глобален аспект лекарите диктуват ситуацията.

„Сега се разхлабват мерките, но ни предупреждават за нова вълна през есента и зимата. Вероятно отново ще се налага затваряне и карантина. Онлайн пространството трябва да бъде една алтернатива и да не спира да създава културни дейности“.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5236 |11.05.2020 Д-р Таня Андреева: Най-подготвените болници трябваше да поемат първата вълна на заразени у нас . 16| 9152 |06.05.2020 Защо когато търсиш правата си, те викат на разпит в ГДБОП? . 10| 7269 |06.05.2020 Адвокат: Не е ясно, защо Ананиев толкова бърза да сключи договора за педиатричната болница в София . 20| 11725 |02.05.2020 Пиар експерт: Защо не страдам за черния генерал?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads