Реклама / Ads
45| 7584 |28.03.2012 НОВИНИ

Дянков: Ако ми предложат пост в следващия кабинет, ще приема

.
С. Дянков
Готвим нов закон, който ще сложи ред и във висшите длъжности в държавата. Ще подредим заплатите в йерархия - Цецка Цачева, шеф на парламента, президентът Плевнелиев, премиерът и т.н., казва финансовият министър.
 

Трайков бе предложен от мен за член на кабинета. Той имаше правилната философия в икономиката и енергетиката, но екипът му някак не успя да се сработи. Особено по-големите проекти - "Белене", газовите връзки..., казва в интервю за в. 24 часа вицепремиерът Симеон Дянков. Имаше някакво лутане - посоката вярна, а само лутане и бавене. Но след раздвижването и идването на Добрев, ще има яснота и по "Белене."

В Катар определено нещо се е случило. Знаете, аз не бях там, така че директни впечатления нямам. Но още вечерта във вторник, като говорих с премиера, усетих, че е много разочарован от работата по това събитие. Всъщност - направо ядосан. В сряда говореше по същия начин и логично дойде решението в четвъртък, веднага след връщането. Така че да, нещо е станало, или по-скоро нещо не е станало в Катар. Каквото и да е било обаче, то наистина е само капката, преляла вече пълната чаша. От забавени действия по взети решения. Например за интерконекторните връзки. При взето решение, уж да се работи, а напредък да няма, не е логично. Когато през декември "затваряхме" годината с премиера, предложих мой екип да помага. Лично ходих до Анкара, не да отварям темата, а за да я затворим. В Москва заминах също след разговор с премиера, че по "Белене" нищо не се случва. А това трябваше да направи Трайков - да отиде в Москва и просто да съобщи нашето решение, че вървим към приключване на проекта в този му вид. Той нищо от това не направи.

"Белене", връзки, договори за газ, които изтичат - тези теми бяха негови и много важни. Аз разбрах решението на премиера и се съгласих с него. Но с Трайков се познаваме отдавна, смятам, че е добър професионалист , че се грижи за интересите на държавата. Реших, че ще е добре за всички, ако го концентрираме около едно нещо, а не да се разпилява по много ресори. Споделих това с премиера, той каза: да, искам го като съветник. Бяхме тръгнали към такова решение. Но после, дали Трайков сам, или под въздействието на част от бившия си екип, започна да се разграничава от решения, в чието вземане той самият е участвал. А няма как това да стане - бил си част от екип, един вид и ти си искал нещо да стане, пък не си го направил. Разбирам огорчението на премиера.Сега до дни ще разберем финала на решението, по което 3 години работим. И то ще хвърли яснота не само по бъдещето на "Белене", а и за цялата ни ядрена енергетика и превръщането ни в енергиен център.

Аз ще се боря да спечелим следващ мандат. Убеден съм, че ще го спечелим. Ако ми се предложи пост в следващото правителство, ще го приема. Има много работа за вършене и търсим хора да я свършат.

Следва финансовият цикъл - от януари до март държавата има големи плащания и тогава започва голямото говорене. Ето, тази година - 500 млн. по еврооблигации на Велчев, 300 млн. по други. Дойдоха и големите плащания по европроекти - 1,5 млрд. само досега. А там знаете, принципът е - ние плащаме, Брюксел връща, но след 45 дни. Така че към края на март фискалният резерв ще се понапълни и всички пак ще станат тихи. Няма нищо притеснително във финансовото състояние на държавата. Доскоро опозицията атакуваше дефицита, а сега резерва. Който следи държавните финанси, вече е наясно с двата цикъла - на финансиране и на говорене, и не обръща внимание на говоренето. А на мен тези гласове ми помагат - като ми искат колегите-министри още пари, казвам - недейте, че вижте какво става...

Сега готвим нов закон, който ще сложи ред и във висшите длъжности в държавата. Там също, има диспропорции - заплатата на финансовия министър е в пъти по-малка от шефовете на комисии и 5-6 пъти по-малка от тази на шефа на БНБ. Няма как да е така. Или заплатата на премиера да е по-малко. Ще ги подредим в йерархия - Цецка Цачева, шеф на парламента, президентът Плевнелиев, премиерът и така нататък...

Борисов  и сега е с по-ниска заплата от президента. Въпросът е, че тримата първи в държавата по закон вземат по-малко от други по-ниски нива. Абсурдно е заплащането да не е съответно на отговорността и това ще се промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 99| 6011 |06.03.2012 Дянков: Борисов е много стиснат . 35| 6119 |22.02.2012 Дянков: Политически спекулации свалиха Павлова . 19| 5403 |09.02.2012 С. Дянков: Засега помощ не ни трябва, ще покрием разходите . 18| 6197 |31.01.2012 Дянков: Коледни бонуси не са давани; през годината е имало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads