Реклама / Ads
27| 6000 |26.10.2010 НОВИНИ

С. Дянков: Жена ми ме издържа с американската си заплата

.
Симеон Дянков
Правителството ни е най-дясното от 15 г. насам заради ниски данъци и ниското преразпределение на държавата; никога България не е имала такъв бюджет за здравеопазване, но лекарите не го разбирали; икономиката почнала да расте,износът също.
 

Всички финансови министри са непопулярни, особено по време на криза, но аз спя спокойно, защото финансовото състояние на България се подобрява, за разлика от това на нашите съседи, обяви по БТВ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Икономиката почна да расте, увери той и пак каза, че това е разлика със съседите на България. От доста време расте износът, но тръгнаха и други сектори като напр. туризмът през август, добави той.

Не е кух износът, той расте от месец на месец с близо 50%
и отива в нови пазари, които не сме имали близо 20 години, съобщи Дянков, според когото ръст от 3,6% бил постижим. Бюджетът ще се изпълни за 2012 г., дори и износът да спре, защото бюджетът не е обвързан с него. Сметките са направени така, че дори и растежът да е 2 %, сметките пак ще излязат, каза още Дянков.

Уважавам г-н Костов, добави Дянков. Ще е хубаво той да каже с какво не е съгласен, защото в бюджетите на НЗОК и на социалното осигуряване има две смели десни решения - за това парите да отиват за здраве и да не се отлага решението за плащане на ранните пенсии. Ако г-н Костов не е съгласен с някое от тези две неща, нека каже, призова министърът. Макар че БЛС скъса споразумението, правителството изпълнявало всички точки по него. Никога България не е имала такъв бюджет за здравеопазване, констатира той за чистите пари. Това не било за стари дългове, които се плащали сега с актуализацията на бюджета за 2010 г. На някакъв етап можело да има доплащане в болниците, но той още не бил дошъл.

Тук съм, продължавам да работя и имам признанието на международните кредитни агенции и МВФ, каза Дянков и съобщи, че всички десни икономисти питат има ли България ниски данъци и какво е преразпределението на държавата. По тези два основни параметра това е най-дясното правителство от 15 години насам, констатира министърът, според когото сме с най-ниските данъци в ЕС.

Реформите тръгват, въпросът е могат ли постоянно да вървят, добави Дянков. Големите чужди инвеститори почнали да идват в България заради ниските данъци и фискалната политика, осведоми той.

Партии като Атака и коментари за национализация има навсякъде в Европа, като има дебат около въпросите, се стига до по-добро решение, съобщи Дянков, който си говорел и с Ив. Костов, и с М. Димитров, и с Волен Сидеров.

Дянков харесвал решителността и енергията на премиера; той приел ролята финансовите министри винаги да са лоши, защото тя осигурявала баланс.

От 1-ви януари 2011 г. трябва друг титуляр (НОИ в случая) да се заеме с частните фондове, ако те не са правили добри инвестиции; но ако са правили, нека влязат в сила и ако могат да плащат по частните партиди добри, нормални пенсии, нека го направят, каза Дянков.

На мен заплатата ми стига, осведоми Дянков, който живеел под наем в Бояна. Американската му жена, която продължавала да получава американската си заплата, частично го издържала, призна той. Министърът добави, че не се налагало да теглим заем от МФВ.

Великобритания има по-малък бюджет за култура като процент от БВП, осведоми той. Реформата в БАН не е започнала, там трябва нов закон, който да я превърне в съвременна, модерна академия по подобие на Макс Планк в Германия. Институтите трябва да станат автономни, а имотите да се използват рационално, прибави той.

Накрая министърът разказа, че често се качвал на велосипед, а се случвало да ползва и градския транспорт.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4788 |16.10.2010 Дянков: Осигуровки и стаж нагоре ще доведат до баланс . 4| 5357 |05.10.2010 С. Дянков: Няма министерство с орязани пари в бюджет 2011 . 8| 6043 |21.09.2010 Емиграцията издържа България . 8| 4939 |10.09.2010 Жена арестувана, не издържа на опашка за паспорти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads