Реклама / Ads
20| 6561 |13.03.2012 НОВИНИ

Дянков като Индиана Джоунс: намери древна крепост

.
Симеон Дянков
Тайнствена крепост по стара географска карта намери вицепремиерът Симеон Дянков. Вицепремиерът разчел стара географска карта на Иречек.
 

Легендата за руините се носи от уста на уста десетилетия, но само допреди няколко месеца те тънеха в забрава, пише в. Стандарт. Старината е описана в географските карти на чешкия историк и политик Константин Иречек, които той е правил малко след Освобождението. Финансист номер 1 пък притежава българското издание на Иречековата "История на българите" от 1886 г. До откриването на тайнствената крепост се стигнало покрай рехабилитацията на пътя Елена - Твърдица.

Той е дълъг 23 км, но тъй като не е поправян от 80-те години, е абсолютно непроходим както през зимата, така и лятно време. "След като с Лили Павлова взехме решението за ремонта на пътя преди големите студове, пратихме хора, които заедно с проектирането на шосето да потърсят и крепостта", обясни Дянков. Те дълго се лутали в обраслата като джунгла гора. Оказало се, че останките наистина са на 600 метра встрани от пътя. "В картите на Иречек тя излиза точно на това място, но никой в най-новата ни история не беше я виждал, дори се говореше, че едва ли не е художествена измислица", допълва вицепремиерът.

Паметникът е описан обстойно в ръкописи от XIII-XIV век, които били намерени наскоро. Тъй като запазените зидове са високи по 9-9,5 м, оказва се, че крепостта е третата по големина след Кулите на баба Вида и още една в Кърджалийско, близо до турската граница. Тя е изградена през IV век по време на набезите на готи, авари, хуни и прабългари срещу Римската и Византийската империя.

Намира се на около 5 км от с. Кипилово. Дотам се стига само пеш по пътека. Местна легенда мълви, че под крепостта има специален канал, който я свързва с други крепости в Балкана. "Това се говори от много години, но никой не се е наемал да проверява", казва кметът на Кипилово Христо Цветков. Само иманяри са я навестявали през годините, за да търсят древни монети. "Крепостта Кипилово кале е била част от цялостна система, изградена по времето на Римската империя срещу нашествието на варварите", разказа пък шефът на регионалния музей в Сливен Георги Кюпчуков. Тъй като била тотално забравена през годините, постепенно се сраснала с планината и станала част от пейзажа.

"Иречек обаче дотолкова е бил напред във времето със своите разработки, че някои неща сега ги намираме", коментира Дянков. Чешкият историк, който е бил и наш просветен министър, пресякъл България 12 пъти от Видин до гръцката граница и после от Силистра до Дуранкулак. "Картите му са се ползвали до 50-те години на миналия век. Той се е специализирал в планинското картографиране, като е направил най-точните очертания на проходите в Стара планина", разказва финансовият министър. През пролетта на обекта ще бъдат изпратени археолози, които да заснемат и да проучат детайлно обекта. Работници пък ще разчистят околността около руините. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 117| 6694 |12.03.2012 Костов пита Борисов: Защо ГДБОП се държи като държава в държавата? . 112| 5768 |09.03.2012 Първанов раздава съвети като премиер от Плевен . 21| 5433 |08.03.2012 Заместничките на Константинов-в близки отношения с Дянков . 99| 6011 |06.03.2012 Дянков: Борисов е много стиснат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads