Реклама / Ads
80| 5419 |10.09.2012 НОВИНИ

Дянков: Меглена Кунева се изказва неподготвена

.
България отчита напредък по четири критерии в световната класация за конкурентоспособност, заяви вицепремиерът Симеон Дянков. Той коментира изказването на екскомисаря и лидер на партия „България на гражданите" Меглена Кунева, която заяви, че изкачването на страната ни в класацията се дължи косвено на по-високата безработица.
 

С изкачването на страната ни с 12 места вицепремиерът се похвали още миналата седмица. Дянков обясни, че четирите критерия нямат нищо общо с коментарите на Кунева. Според вицепремиера тя се е изказала много неподготвена.

„Факт е, че България се изкачва с 12 места и от 74-то място в миналогодишната класация е на 62-ро място в тазгодишната. Класацията обхваща около 12 различни теми: фискална политика, инфраструктура, образование, здравеопазване, технологии, селско стопанство и т.н.

Обхваща достатъчно ресори, така че много точно може да се каже благодарение на какво се вдига конкурентоспособността на България. И това няма нищо общо с твърденията на г-жа Кунева", каза Дянков.

По думите му скачаме с 12 места нагоре, главно благодарение на четири от критериите - най-вече в неговия ресор.

„Във фискалната политика от 46-то място миналата година, се изкачваме на 31-во. За сравнение - Германия е на 30-то място в световната класация, в която са включени 144 държави. Така България е в групата на Германия, която е 30-та, Австрия - 34-та, само няколко места след нас, Холандия е след нас както и почти целия Европейски съюз. Тук имаме най-голям скок, с 15 места", каза Симеон Дянков.

Втората класация по критерии, в които имаме най-голям напредък, е инфраструктурата. Там от 87-мо място страната ни скача на 76-то място. Това се дължи главно на строенето на инфраструктурни обекти. Данните са до средата на годината и те не включвали трасетата, които наскоро бяха открити по автомагистрала „Тракия". От тази гледна точка Дянков очаква в следващата класация по критерия инфраструктура да сме още по-добре.

Третият критерий, по който се повишава рейтингът на България, може би е най-изненадващ за българските граждани - това е здравеопазване и начално образование. Образованието е разделено на начално и след това - на средно и висше. Там страната ни се изкачва със седем места - от 56-то на 49-то. Отчитат се показатели като увеличаване на средната продължителност на живота, която в България в последните години се увеличава, както и някои конкретни заболявания като туберкулоза и др., които случаи в България са намалели.

Четвъртият критерий, по който вървим напред, е средното и висше образование. Там възходът е със седем места, от 70-то на 63-то. Реално се отчитат тези реформи, които започнаха преди няколко години, и продължават, каза Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 6679 |28.08.2012 Кунева иска изпит за кандидатите за нов ВСС . 23| 5601 |21.08.2012 Симеон Дянков: Пари за 15 федерации и спорта в училищата . 37| 8599 |15.07.2012 Кунева била стара като Доган и Костов, минала през всички врътки . 144| 8214 |11.07.2012 НЦИОМ: ГЕРБ, БСП, Кунева и ДПС-сигурни в следващото НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads