Реклама / Ads
53| 8769 |29.12.2011 НОВИНИ

С. Дянков: Миро Найденов скоро ще спре да приказва

.
Симеон Дянков Източник: Булфото
Т. Младенов много се променил; Св. Нейков и Н. Караджова били прекрасни министри. Корумпирани няма, изреди вицепремиерът, без да уточни ще бъде ли сменен министърът на земеделието и храните. През 2012 ДДС пада между 1 и 2%. Следващата година ще е по-добра от последните две. В
 

Падането на ДДС е добра крачка за увеличаване на вътрешното потребление и това ще стане през 2012 година, обяви по БТВ вицепремиерът Симеон Дянков. Няма да се отвори дупка в бюджета, връщаме се на тази тема сега, която бяхме отложили заради кризата, увери той. Процентът щял да е между 1 и 2%.

Песимистичен анализ за 2012 - 1% икономически растеж, оптимистичен - над 2 %, прогнозира Дянков и определи следващата година като по-добра от последните две. Тежките новини продължавали, големи европейски страни били във вторична рецесия, но бъдещето било по-ясно. Всички са съгласни, че България е финансово стабилна и върху това може да се гради. Там, където няма такава, нещата вървят само надолу.

България влезе в ЕС като най-бедната държава. През последните години има растеж, той трябва да е много бърз, но няма как да станем в челната тройка или петица, продължи Дянков.

През 2012 г. трябва да се реформират висшето образование и науката. Във висшето образование, освен прогресивното вкарване на пари, което се правело всяка година, трябвало да се реформира и самата система. Там трябвало да има финансови директори, освен академичните. Здравеопазването също се нуждаело от реформа. Не е вярно, че парите за онкоболните са намалени, просто парите за лекарства отиват в здравната каса и автоматично се увеличават с 30%. ВМА е управлявана от медицинска гл. т. - тя получава пари от три места и е привилегирована от останалите. Но там само около 8% от пациентите са военни. Няма нужда от много такива болници, вероятно ще се слеят в МВР-болница и с Транспортна; ВМА ще е основата за това сливане.

В това правителство няма корумпирани министри. Премиерът не би позволил това, а и погледът отвън е много стриктен, увери Дянков. Икономическата ситуация като цяло в Европа се влоши и заради това всичко изглежда  по-черно. Пролетната акента ще е по-добра, продължи той. Не било вярно твърдението, че държавата убива бизнеса, заключи той.

Най-голямата нереформирана система в България е съдебната, тя обаче е в други ръце, каза Дянков.

Б. Борисов определено е центърът, който държи всичко в някакъв баланс. ГЕРБ е млада партия, тя с времето може да се развива и да има нови лидери, но в момента е така.

С министър М. Найденов ми е най-трудно, с него сме имали доста дрязги заради дисциплината; при Тотю Младенов има огромна промяна, той разбра, че правителството е център-дясно. Найденов скоро ще спре да говори по начина, по който го прави. Не е моя работа да сменям М. Найденов, каза вицепремиерът, но не пожела да отговори на въпроса дали това ще стане скоро. Имало и няколко прекрасни министъра като Нона Караджова, Свилен Нейков.

МВФ няма да дойде в България, зарече се Дянков и опроверга твърдението на финансиста Андрей Пръмов, че му нашепвали, че Дянков поглеждал към 2 млрд в Сребърния фонд. На финансиста Пръмов това сигурно му го нашепва по домашному финансистката Кунева, допусна той.

Няма много вицове за мен, завърши Дянков, но добави, че в САЩ тонът към политиците бил по-благ, отколкото у нас.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4970 |23.12.2011 Найденов погна търговците предколедно . 6| 4879 |19.12.2011 Тлъсти данъци изплатил Васко Найденов . 36| 6260 |06.12.2011 М. Найденов: Всичко е нормално; да не би да има марсианци в София! . 5| 5212 |04.12.2011 Найденов: Зърнопроизводителите не са хуни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads