Реклама / Ads
121| 6502 |15.09.2012 НОВИНИ

Дянков: Ние ще бъдем първите, упрявлявали два мандата

.
Симеон Дянков
Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков изрази убедеността си, че ГЕРБ ще има втори мандат. Това той направи на неформалната среща на ЕКОФИН в Никозия, в рамките на кипърското председателство на ЕС.
 

Според министър Дянков ГЕРБ ще успее да стане първата политическа сила в най-новата ни история, управлявала два поредни мандата:

"Има много нови построени неща, които могат да се покажа, не само магистрали, но и музеи, училища, детски градини. В много области и е направен значителен напредък, който не го е имало преди, няма сравнения с предишни правителства".

По думите на Симеон Дянков хората, които имат база за сравнение какво става в други държави на Европейския съюз, разбират много повече, че управляващите в много тежък период за Европа са успели да запазят една стабилност, на базата на която вече може да се говори за вдигане на доходите, съобщава "Дарик".

"В почти всички други държави продължава да се говори по какъв начин да се намалят доходите. Ние го избегнахме този процес, беше трудно, дори опозицията не го опровергава, което е доста голям успех. Това е почти невидим успех, стабилността я виждаш само като я нямаш, мисля, че това ще се оцени", заяви финансовият министър.

Основният акцент в държавния бюджет за 2013 година ще е повишаването на доходите у нас, за да се завърнат работещите българи в чужбина, каза Дянков.

Увеличаването на доходите, които са основната причина българите да търсят работа зад граница, е основен приоритет в бюджета за 2013 година, разясни той.

Дянков, който e на европейска среща на финансовите министри от ЕС в Никозия, изтъкна, че се засилва тенденцията заради проблеми с безработицата в страни като Гърция и Испания емигрантите да се завръщат в България със своите спестявания.

Българската икономика ще се развива в следващите 2-3 години по-бързо от икономиката на Кипър, така че се надявам повече от българите, работещи на острова, да погледнат по-сериозно към България, подчерта той.

Финансовият министър допълни още, че близо 15 хиляди българи, гурбетчии в южната ни съседка, са се прибрали за постоянно в страната ни от миналата година заради усложнената ситуация в Гърция.

Доста по-засилена тенденция за завръщане на емигранти в България със спестяванията им от чужбина наблюдаваме тази година от Испания, отбеляза Дянков.

Министърът на финансите коментира и пенсиите и минималната заплата.

Поставили сме си задача растежът на всички пенсии догодина да бъде по-голям от акумулираната за периода от юли 2009 г. досега инфлация, съобщи министърът, допълвайки, че „затова е необходим огромен фискален ресурс, но смятам, че ще успеем да го съберем".

Освен това увеличението на пенсиите няма да влезе в сила от юли, така, че да го плаща следващото правителство, а доста по-рано в годината, за което ще бъдат внесени и промени в Кодекса за социално осигуряване, изтъкна Симеон Дянков.

Той увери, че са намерени вече средства и начини за увеличение на минималната работна заплата на 310 лв. Осигурени са и поисканите от синдикатите 60 млн. лв. за училищата и учителските заплати.

"С тези промени за работещите хора с най-ниски доходи и пенсионерите ние сме направили повече, отколкото предишните правителства", обясни Симеон Дянков.

С коментарите си по бюджета за изборната 2013 година Дянков потвърди намерението на кабинета на всяка цена да вдигне пенсиите и минималната заплата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5626 |13.09.2012 Дянков: Търпението ни към Холандия се изчерпа . 41| 5825 |12.09.2012 Дянков: Започваме да губим търпение за Шенген . 65| 5377 |12.09.2012 Дянков: Руснаците няма да ни изплашат! . 80| 5410 |10.09.2012 Дянков: Меглена Кунева се изказва неподготвена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads