Реклама / Ads
2| 6068 |29.09.2012 НОВИНИ

Дянков обеща повече пари за съкровища догодина

.
Министърът разгледа сребърните монети Източник: Дарик
Финансовият министър Симеон Дянков днес разгледа лично тракийското сребърно съкровище в Синеморец, на което се натъкнаха археолози преди два дни.
 

Кметът на община Царево Георги Лапчев влезе в ролята на домакин и с гордост разказа на финансовия министър как самият той е узнал за имането. Дянков не спести похвали към археолозите и остана видимо доволен от работата на екипа.

Той разгледа лично монетите, за коите се смята, че принадлежали на тракийския владетел Кортодзунтос. Разкопките край Синеморец са включени в проекта на правителството "Виа Понтика", за който бяха дадени 3 млн лв. Дянков обеща, че догодина от бюджета ще бъдат отпуснати три пъти повече средства за разкопки.

Специално за разкопките край Синеморец ще бъде осигурено допълнително финансиране. Вицепремиерът заяви, че още другата седмица ще обсъдят в Министерски съвет, колко пари ще се отпуснат за консервирането и реставрирането на сребърните монети. След това съкровището ще бъде експонирано в новооткрития Исторически музей в Царево.

Министър Дянков сподели, че тази година са били отпуснати средства в размер на 3 млн. лева за археологически разкопки, а догодина ще бъдат около 10 млн. По време на посещението си министър Дянков изказа задоволство от рехабилитирания път Ахтопол – Синеморец - Резово и обеща, че лично ще проследи реконструкцията на останалата част Царево – Ахтопол.

Съкровището, намерено от екипа на проф. Даниела Агре край Синеморец е било скрито като в трезор между скалите, непосредствено до кулата, пред крепостна стена. Там е бил домът на изключително богатия владетел на Странджа Кортодзунтос.

Те са в керамичен съд, който е бил запечатан с олово, а върху него е бил поставен съд изработен на ръка, след което заровен между скалите. Предполага се, че обитателите на дома са ги скрили по време на пожар, в който цялата постройка е изгоряла. Повечето от монетите са на Лизимах. Има и на Антиох, Селевкт и Никатор. Те са приблизително от III век пр. Хр. Монетите са в много добро състояние и с голям номинал. Те са около 200 и тежат 4 килограма. Според археолозите стойността им е изключително висока и значението им за нумизматиката е от огромно значение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10061 |26.09.2012 Болните от СПИН в България - поне три пъти повече от регистрираните . 5| 5136 |22.09.2012 И Игнатов отвори чувала с обещанията . 31| 5489 |22.09.2012 Обещано: Минималната работна заплата 310 лв. от януари . 4| 5250 |21.09.2012 Полицаи под Дянковите прозорци; него го няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads