Реклама / Ads
24| 4800 |14.08.2013 НОВИНИ

Дянков ощетил държавата с над 41 милиона лева лихви по невърнат ДДС

.
Министерството на финансите публикува анализ на възстановяването на ДДС от държавата на фирмите за последните четири години. От изнесените данни става ясно, че дължимият ДДС не е възстановяван в установените от закона срокове, а поради това забавяне бюджетът е бил натоварван с лихви в размер на много милиони левове.
 

ДДС се е възстановявал в по-малък размер в последните един или два месеца, като целта е била да се постигне на хартия "по-добро" изпълнение на приходната част на държавния бюджет. Това обаче е водело до изкривяване на реалното изпълнение на приходите, както за текущата финансова година, така и за следващата.

Анализът на финансовото ведомство посочва, че липсва прозрачност, както и единен и обективен принцип по процеса на възстановяване на ДДС. Освен това от МФ заявяват, че през последните 4 години нямаинформираност на данъчно задължените лица за причините за невъзстановяване на налога в срок.

През декември 2009 г. например е върнато ДДС в размер на 129 млн. лева, което е значително по-малка сума от тази, върната през предходните два месеца – съответно 359 млн. лв. и 319 млн. лв.

Невъзстановяването на ДДС в срок и прехвърлянето му през следващата финансова година води до задържане на оборотни средства на бизнеса, отчитат от МФ.

През последните три години изплатените лихви по забава от държавния бюджет прогресивно се увеличават. През 2010 г. те са 17,4 млн. лв, през 2011 г. 28,6 млн. лв., а през 2012 г. 41,2 млн. лв. За периода януари-юни тази година са изплатени лихви за забава от държавния бюджет в размер на 13,1 млн. лева.

От МФ препоръчват на НАП стриктно да се спазват законоустановените срокове за възстановяване на ДДС.

Друга препоръка е да се въведе принцип на възстановяване на ДДС по поредност на
подадените справки декларации с деклариран ДДС за възстановяване.

Изготвяне на ежемесечен анализ на структурата на невъзстановения данък и причините за неговото невъзстановяване, искат още от ведомството. МФ препоръчва също да се въведе ежедневен контрол върху процеса и да се публикува ежемесечна информация за възстановения ДДС през съответния месец на Интернет страницата на Министерство на финансите.

От анализа на МФ се вижда, че през юни на бизнеса са възстановени 469 млн. лв. Преди дни при при представяне на новия режим на касова отчетност на ДДС заместник-финансовия министър Людмика Петкова заяви, че за юли сумата е била 563 млн.лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6994 |02.08.2013 Ген. Тонев: С екстремисти като Дянков, дори за ВМА става лошо . 13| 5073 |30.07.2013 Дянков дава акъл отвъд океана . 98| 5384 |23.07.2013 Станишев: Пълним дупките, създадени от Симеон Дянков . 7| 6748 |19.07.2013 Гергана Червенкова: Държавата не може да ми помогне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads