Реклама / Ads
8| 4802 |20.02.2013 НОВИНИ

Дянков остава под наем в Бояна

.
Симеон Дянков
Симеон Дянков остава в "Бояна". Бившият ковчежник на държавата има договор за наем до края на годината. Той плаща 1700 лв. за 200 квадрата апартамент.
 

Жилището се води обособена част от резиденцията и няма връзка с вилите за премиер и президент, пише Стандарт. Дянков си плаща режийните и всички разноски за поддръжка на дома. Това научи "Стандарт" от източници в ГЕРБ. Досега заплатата на ексфинансовият министър бе 2700 лв., като Дянков винаги е изтъквал, че за да живее и работи в България, харчи спестяванията си.
 

Днес Симеон Дянков излиза от политиката. Ако правителствената рокада не е първа точка от дневния ред на Народното събрание, той ще участва в заседанието на кабинета. След което ще предаде поста на Томислав Дончев. Дянков няма да се кандидатира за депутат, дори Бойко Борисов лично да го помоли за това, твърдят в коридорите на властта. Дянков, който се включи като експерт в кабинета, не е член на партия ГЕРБ и няма да влиза в нея. Бившият вицепремиер нямало да става и съветник в Министерски съвет. Той възнамерявал да се върне към кариерата си на международен финансист. И да обмисли сериозно предложението, което получи в началото на февруари. Тогава едно от трите най-големи издателства в САЩ отправи към Дянков оферта да издаде негова книга с икономически анализи за еврозоната отвътре. Финансистът отложи поканата, мотивирайки се, че не е коректно да го прави, докато е финансов министър и е лично ангажиран с политика.
 

В 12.40 ч вчера с полет от Виена Симеон Дянков се прибра от Щатите. Той за малко се размина на летището с лидера на БСП Сергей Станишев, който пък по спешност се върна от Брюксел заради скандалите в държавата.

Въпреки големия медиен интерес вицепремиерът в оставка профуча с правителствения си автомобил покрай журналисти. През прозорците на колата се видя само, че е в отлично настроение. Дянков пристигна на правителствения ВИП. Пред железните порти на терминала го причакваше и екип на "Господари на ефира", които искаха да му връчат "Златен скункс. Но статуетката си остана в Господарите, а те хукнаха да го причакват пред финансовото министерство и пред сградата на кабинета на "Дондуков" 1.
 

Продължават да се спрягат най-различни версии кога точно и как Борисов е поискал оставката на ковчежника си. Дянков научил, че е уволнен не лично от  Борисов. А от Кристалина Георгиева, разказаха за "Стандарт" източници от ГЕРБ. Няколко драматични разговора е имало късно вечерта в неделя между премиера и доскорошната му дясна ръка. Те обаче не са се провели лично по телефона между двамата. А чрез българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Според източниците ни Бойко не искал да говори лично с Дянков, защото му бил бесен. Причините били три - непреведените в срок 1 милиард на зърнопроизводителите, писмо на ексфинансовия министър до еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен във връзка с увеличената вноска на България в МВФ, заради което Борисов трябвало да се обяснява пред Брюксел, и отпуската на Дянков в САЩ, докато София се тресе от протести. От офиса на българския еврокомисар заявиха вчера за "Стандарт", че Кристалина Георгиева няма да коментира правителствените рокади.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4973 |19.02.2013 Дянков не пророни и дума на випа на летище София . 72| 6337 |19.02.2013 Менда Стоянова: Дянков имаше проблеми с общуването . 9| 5198 |18.02.2013 Тренчев: Оставката на Дянков е наложителна, но закъсняла . 56| 6723 |18.02.2013 Дянков: България си върна финансовото здраве

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads