Реклама / Ads
90| 8846 |21.11.2013 НОВИНИ

Дянков проговори: Оставихме България по-добре, отколкото я заварихме

.
Симеон Дянков
Проектобюджетът на сегашното правителство не се отличава съществено от този на кабинета „Борисов", заяви за БТВ бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него няма начин кесията да се развърже и няма алтернатива на политиката на замразяване на доходите.
 

За първи път, след като напусна поста си на вицепремиер и министър, Симеон Дянков говори пред български медии. Това станало в Брюксел на представяне на книгата му „Кризата на еврото отвътре". В момента Дянков преподава в JFK School в Харвард, а от януари става директор на Руската академия за икономика РИШ. 

 

Господин Дянков, осем месеца след като напуснахте, как смятате, че сте оставил България. В какво икономическо състояние и политически?

Симеон Дянков: По добре от колкото я намерихме, защото влизайки на власт, България и по-скоро финансовата й политика беше в състояние пред фалит, както и много от нашите съседи. Ние имахме избор или да продължим надолу с по-популистки политики, или да имаме по-непопулярни политики, поне от финансовото министерство, но по някакъв начин да запазим и възстановим финансова стабилност. Това беше нашето решение. Съзнавам, че е непопулярно, но в крайна сметка не сме заради популярност в политиките

След 25 години на преход българинът остава все още най-бедния в ЕС. Някои ваши критици Ви обвиняват за това заради вашата политика на замразяване на доходите и липса на по-дългосрочна програма, за да се изведе от тази позиция...

С. Д.: Ето сега има друго правителство и имат прекрасна възможност да видят дали имат друга програма.

Здравният министър д-р Таня Андреева Ви обвини в източване на фонд за около 1,5 млрд. лв. от здравните вноски и ще сезира прокуратурата за това. Какво ще отговорите?

С. Д.: Нека отговарям на по-сериозни въпроси

Как оценявате проектобюджета на правителството?

С. Д.: До голяма степен, доколкото съм запознат, следва политиките, които имахме в последните четири години във все още трудна ситуация и в България и в Европа. Доколкото съм запознат, смятам, че кой знае какви разлики от това, което ние се опитвахме за последните четири години да направим, няма.

За какво съжалявате, че не успяхте да направите като министър. За какво не ви остана време?

С. Д.: Две неща: първо здравна реформа като цяло. Беше много трудно, там се пробвахме и не успяхме няколко пъти. И второ, но го осъзнах много късно в процеса и се опитвахме, но вече беше накрая - исках да вдигнем заплатите на учителите, но рязко с 30-50%, за да се види, ако учителите са по-добре платени, дали това ще окаже положителен ефект на образованието като цяло. Но го разбрах твърде късно.

Как оценявате протестите в България?

С. Д.: Мисля, че са положително явление, защото 25 години доста неща се промениха за добре. Имаме демокрация, много държави в света нямат демокрация. Това е нещо положително, но много неща от социализма останаха и смятам, че с протестите веднъж завинаги тези остатъци от социализма ще се изчистят.
(БТВ)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 7283 |03.11.2013 Христо Друмев : Дянков съсипа НДК, Прокопиев му нареждаше . 25| 5789 |31.10.2013 Дянков си назначил прислуга с държавни пари в двореца Кричим . 83| 6445 |25.10.2013 Депутат от БСП: Пицата на Дянков вече е мазничка . 27| 5433 |24.10.2013 С 300% Дянков вдигнал заплатите на политическия си кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads