Реклама / Ads
18| 4861 |27.11.2010 НОВИНИ

Дянков разкритикува европейските институции по Би Би Си

.
Симеон Дянков
Мерките за икономии поставят България в добра позиция, заяви българският финансов министър Симеон Дянков в обширно интервю за Би Би Си. Освен това той разкритикува европейските институции, които не успяха да предотвратят кризата в еврозоната.
 

Дянков заяви, че е участвал в преговори за създаването на нови надзорни органи. Той обаче допълни, че никой не се е "осмелил да попита какво се е случило със сегашните институции". Все пак, Дянков даде ясно да се разбере, че България, която се присъедини към Европейския съюз (ЕС) през 2007 г., все още иска да се присъедини към еврозоната.

"След като приемете нова валута, имате нужда от работещи институции, а скорошните проблеми показаха, че не разполагаме с такива институции", заяви Дянков пред Би Би Си. Той допълни, че сегашният подход за създаването на повече надзорни органи за банките, застрахователните компании и останалите сектори не е дал необходимия резултат.

"Никой не се осмелява да попита какво се е случило със сегашните институции", заяви Дянков, обвинявайки Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), че не следят достатъчно изкъсо икономиките на страните от еврозоната.
Българският финансов министър разкритикува и "Евростат", официалната статистическа агенция на ЕС. "Нямаха ли информация за проблемите на Гърция и Ирландия? Изглежда не са искали да се ангажират с толкова анализи, колкото би трябвало. Самите институции се нуждаят от редовни проверки и впоследствие от промени", заяви Дянков.

Бъдещето на еврозоната беше поставено под съмнение, след като Ирландия стана втората страна членка на еврозоната след Гърция, потърсила международна финансова помощ. Някои аналитици смятат, че кризата с дълговете може допълнително да се влоши и да се разшири и към останалите страни членки, застрашавайки еврото. Но Дянков заяви, че според него България би се облагодетелствала от членството си в еврозоната, ако има възможността да се присъедини към нея.

"След като видяхме всички скорошни проблеми на еврозоната, те ще имат нужда от фискално отговорни страни членки, а България ще бъде такава - заяви той. - Колкото повече гласове имат за фискално консервативни политики, толкова по-добре за еврозоната. В момента нещата не изглеждат така сякаш това е много фискално отговорен клуб и може да се облагодетелства от нови страни членки".

Коментарите на Дянков бяха направени ден, след като директорът на исландската централна банка Мар Гудмандсон заяви пред Би Би Си, че присъединяването към еврозоната може да се окаже "добра опция", въпреки дълговата криза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5245 |24.11.2010 По-гъвкав механизъм за страните с дефицит поиска Дянков . 6| 4823 |19.11.2010 Дянков: Претенциите на лекарите са неоснователни . 5| 4922 |18.11.2010 Атака иска 40 млн.лв., Дянков ги дава . 19| 5031 |16.11.2010 С.Дянков: Швеция да се учи от нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads