Реклама / Ads
23| 4888 |22.02.2011 НОВИНИ

Дянков сътвори нова формула за бюджета

.
Симеон Дянков
Ако има влошаване на икономическата ситуация в България, бюджетното салдо ще може да се влошава само до 37 % от реалния спад на кономиката и то при условие, че не достига до 3 % от БВП. Това е записано в Пакта за финансова стабилност, който днес министърът на финансите Симеон Дянков и неговият екип представи официално.
 

Още тази седмица започват консултации с всички парламентарно представени политически партии, тъй като Пактът изисква промени в Конституцията.

В Пакта  ще бъде записано, че ако икономиката е нагоре, съответно бюджетното салдо трябва да се подобрява с не по-малко от 37 на сто от реалния ръст. Това се случва при условие, че публичният дълг спрямо БВП е над 20 на сто. Ако е под 20 процента, финансовото министерство ще има по-големи възможности, обясни Симеон Дянков.

„Да се гарантира балансирана бюджетна позиция и недопускане на дефицит над 3 на сто - това не означава, че винаги дефицитът ни ще бъде под 3 процента или ще сме на излишък”, категоричен бе финансовият министър. Той посочи, че в зависимост от прогнозирания ръст за следващата година, правителството ще изчислява салдото по тази формула. „Ще има и механизъм за изключения – той ще се задейства в критични ситуации, например природни бедствия”, коментира още Дянков.

Друга мярка в Пакта за стабилност е да се ограничава преразпределителната роля на държавата до 37 процента от БВП. „Това са средните стойности за последното десетилетие. То е започнало с 41 – 42 процента преразпределителна роля, а в момента е 35,5 – 36 на сто. Ние имаме възможност за още малко преразпределение, което трябва да отиде в най-важните сектори – например образование”, допълни Дянков. Той уточни, че в тези сметки не се включват средствата от ЕС. „След години, когато България стане сред най-богатите държави в ЕС, най-важната мярка е тази: преразпределението”, допълни Дянков.

Третата мярка изисква промените в преките данъци да се правят само с мнозинство от най-малко 160 депутати. „Мярката цели да покаже, че не само сегашното, но и всички бъдещи правителства ще се придържат към фискална дисциплина, която ще отличава България 

Първоначалната идея на Дянков беше промените в преките данъци да стават чрез референдум, но след това тя претърпя корекция и ако пактът за стабилност влезе в сила, преките налози ще се променят с гласовете най-малко на 2/3 от депутатите.

Пактът за финансова стабилност трябва да влезе в сила от 2013 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4649 |20.02.2011 Ив. Генов: Дянков е финансов терорист . 15| 4669 |18.02.2011 РЗС праща Дянков на съд, иска си парите . 5| 5142 |11.02.2011 Сините подкрепиха Симеон Дянков . 2| 4546 |04.02.2011 Дянков твърд за данъчния референдум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads