Реклама / Ads
25| 6244 |21.11.2009 НОВИНИ

Дянков "секвестира житцето" на Първанов

.
Вицепремиерът Симеон Дянков остави президента без пукната пара. Финансист номер 1 източи за два дни сметките на "Дондуков" 2.
 

Без 1 стотинка в сметките финансовият министър Симеон Дянков държа президента Първанов за ден и половина, описва сагата вестник Стандарт.
Всичко започнало във вторник рано сутринта. С нареждане на финансист номер 1 от сметката на "Дондуков" 2 в БНБ са били изтеглени всички пари на институцията. От Президентството потвърдиха информацията, но отказаха коментар. Пак по нареждане на Симеон Дянков предния ден в сметката са били преведени полагащите се 200 000 лева. Това е сумата, която всяка седмица "Дондуков" 2 получава от финансовото министерство. От администрацията на президента обаче не били информирани за втората операция в БНБ. След като разбрали от централната банка, че в сметката си нямат и стотинка, главният секретар на Георги Първанов - Красимир Стоянов, веднага изпратил писмено запитване до финансовия министър.

В острото писмо той настоял да разбере каква е причината парите да бъдат изтеглени обратно. Едва на следващия ден било върнато обяснение от финансовото министерство, че "е станала техническа грешка, която вече е отстранена". Докато обаче парите бъдат отново върнати, ден и половина хората на Георги Първанов стоели без лев и не успели да платят част от сметките за ток, вода, телефон и други режийни разходи. "Никой не бива да проявява такова неуважение към президентската институция", коментираха от администрацията на Първанов. Въпреки гафа на финансовото ведомство никой от него не се е обадил на "Дондуков" 2, за да се извини за неприятната техническа грешка.

Министерството на финансите не за първи път се опитва да ограничи авоарите на президентската администрация, напомня още Стандарт. Преди 10 дни Симеон Дянков сериозно разкритикува харчовете на "Дондуков" 2 за посещение в Австралия и Шри Ланка. "Аз имах честта да отпусна 500 хил. лв. за това пътуване само за авиоотряда и транспортните разходи", посочи вицепремиерът и допълни, че по закон няма право да откаже. Президентът Първанов обаче веднага контрира, че освен него с делегацията за Австралия е бил и половината кабинет "Борисов".

Ден по-късно пък лидерът на РЗС Яне Янев обяви пред медиите, че е получил съгласието на Симеон Дянков през 2010 г. бюджетът на президентската администрация да бъде с милион по-малко. Спестената сума трябвало да бъде дадена на комисията "Кушлев", за да се бори по-ефективно с бандитите, пише вестникът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10438 |18.11.2009 Първанов и Доган – архитекти на „Лидер” . 12| 5503 |17.11.2009 Приеха на първо четене "малката пица", за Дянков била най-добра в ЕС . 17| 5285 |14.11.2009 Борисов уличи Първанов в проектиране на нова партия . 19| 5375 |13.11.2009 Иван Костов: Първанов, бъди мъж!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads