Реклама / Ads
87| 6056 |10.08.2011 НОВИНИ

Дянков: Стабилни сме финансово, сочат ни за пример в ЕС

.
Симеон Дянков
България има пълна финансова стабилност и хората нямат основание да се притесняват за доходите и спестяванията си. Лично аз не очаквам заради икономическата криза да се повишат лихвите по вече взети кредити. Това обяви по Би Ти Ви финансовият министър Симеон Дянков.
 

Той разсея и други спекулации, с които през последните дни се облъсква българският потребител – че е неизгодно спестяванията да са в долари.

Аз лично имам долари и не възнемерявам да ги обръщам нито в злато, нито в швейцарски франкове. Всичко това са временни явления и хората не трябва да се впускат в такива промени, коментира Дянков.

Той очаква в най-скоро време пазарите да се успокоят и да продължат да бъдат стабилни. Дянков даде като пример факта, че до вчера България е била единствената страна в ЕС с повишен кредитен рейтинг, а Германия ни дава за пример на другите 27 страни.

Министърът коментира и препоръките на ЕС, че у нас цените на мобилните оператори са твърде високи. Той обаче уточни, че преди две години те са били много по-високи. А КЗК е тази, която трябва да реше дали между операторите е имало сговор или картел за поддържането на такива цени.

Аз съм поръчал на експерти от МФ да направят сравнителен анализ на цените през последните години. Мисля, че има правен начин потребителите да търсят отговорност от операторите, ако са ощетени за стари периоди.

Финансовият министър отчете още, че правителството ще работи за повишаване на доходите на населението. От 1 септември т.г. се вдига минималната работна заплата, като такова повишение се очаква и през следващата година.

400 млн. лв. от ДДС е събрано повече от Митниците от планирането, а в НАП изоставането на събираемостта вече е преодоляна. В същото време пък събраният акциз е 15 пъти повече отколкото през 2009 година.

Министър Дянков разсея слухове в медиите, че в хазната се губят 700 милиона от несъбрани данъци от петролния и зърнен пазар. Той отрече също, че правителството се готви да взема нов заем от международни кредитни институции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 6212 |29.07.2011 С. Дянков: Спокойно! Резерви има! . 52| 5753 |05.07.2011 С. Дянков: Мисля за втори мандат! . 4| 6435 |01.07.2011 С. Дянков: Знам кой депутат къде е отишъл; да си го кажат сами . 12| 5035 |19.03.2011 С. Дянков: Контрабандата с горива е нулева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads