Реклама / Ads
78| 7315 |25.08.2011 НОВИНИ

С. Дянков: Цветанов е по-силен от мен!

.
Симеон Дянков
ГЕРБ ще са на власт по-дълго от 2013 г! Няма да вдигаме данъците!Предизборно пари не давам! САЩ са по-зле от нас! Във финансово положение, уточни министърът. Разпадането на еврозоната няма да стане; еврото ще става по-силна валута, доларът - по-слаба. Августовските прогнози не са достоверни, защото А отборите са в почивка, коментира вицепремиерът.
 

В САЩ определено са по-зле от нас финансово, обяви по БНТ и Дарик министърът на финансите С. Дянков. Това обаче била голяма държава, която за известно време можела да си го позволи. Истниският въпрос сега е как да се намали дефицитът, това става с рязане на разходи и в САЩ, и в Европа, осведоми той. Дянков току-що се върнал от Щатите, където видял семейството си, но провел и неформални срещи. Печатането на повече долари не работи вече, но сигурно те ще изчакат поне до изборите догодина, каза вицепремиерът.

Лошо пророкуване е разпадането на еврозоната, но това няма да стане; еврото ще става с времето по-силна валута, доларът - по-слаба; Европа ще се засилва с влизането на нови държави в еврозоната. Такива коментари излизали през лятото, добави министърът. И в Европа, и в САЩ политиците се съсредоточават върху краткосрочния проблем - как да се правят нови облигации и кой да ги курува, защото засега само китайците ги купували, но и те вече не желаели да го правят, коментира Дянков.

Ние тук предлагаме Пакт за финансова стабилност, нещо подобно ще се прави и в Европа с конституционни промени, за да се регламентират дефицитът и външният дълг, осведоми министърът. Според него тази ситуация ще помогне да се спечели битката и в българския парламент, защото вече е общоевропейски приоритет. Меркел и Саркози искали това да стане приоритет за всяка една от 17-те страни в еврозоната. От гледна точка на Пакта, сме като Финландия и Швеция.

Ако световната икономика спре, и в България няма да е по-добре, но августовските прогнози не са достоверни, защото по това време А отборите са в почивка, а Б отборите правят повече грешки, успокои Дянков.

Ще излезем с единен бюджет всички министри, каза още той. Трябва да свием рязко разходите във всички сектори, предупреди той. Дянков каза, че тази година реалният бюджет на МВР, напр. бил около милиард и половина. Той очаквал преди изборите всички ресори да кажат, че са си свършили парите - очаквал го от училищата, от БАН и от всички други.

Повече пари през септември и октомври за никого няма да има, отсече той.

Министър Цветанов е фактически прав, че не аз определям бюджета; ние просто правим първото предложение, каза Дянков. Той направи реверанс към Цветанов и каза, че влиянието му е по-голямо, докато Дянков бил в САЩ, Цветанов работил повече и строил партията, познавайки хората. С времето обаче ставало по-лесно да се работи, продължи той.

Надявам се на гореща есен, защото ще плащаме по-малко за отопление, пошегува се министърът и отново подчерта, че преди изборите пари няма да дава. Можело даже да си вземе отпуска, за да не подписва нищо. За наука, образование и култура през следващата година ще има повече пари, не защото искат това, а защото така е правилно, полуобеща Дянков.

Няма да вдигаме данъците, докато сме на власт, писмено обеща Дянков и пророкува, че ГЕРБ ще бъдат на власт по-дълго от 2013 година.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5643 |17.08.2011 Цветанов: Опасно е да се говорят празни приказки за "сигурността" . 47| 6018 |16.08.2011 Цветанов: Дянков няма думата как се разпределя бюджетът в МВР . 87| 6089 |10.08.2011 Дянков: Стабилни сме финансово, сочат ни за пример в ЕС . 30| 6018 |05.08.2011 Юзеиров по боксерки, Цветанов и Фидосова ранобудници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads