Реклама / Ads
41| 5826 |12.09.2012 НОВИНИ

Дянков: Започваме да губим търпение за Шенген

.
Симеон Дянков
Търпението на България към Холандия е изчерпано, става ясно от коментар на вицепремиера Симеон Дянков пред вестник „Де Телеграаф”. На страниците на холандския ежедневник финансовият министър коментира приемането на България в Шенген и еврозоната.
 

Според статията, България негодува, че Холандия единствена в ЕС блокира присъединяването й към Шенгенското безвизово пространство. На срещата на върха през октомври Дянков изрази желание Холандия да оттегли възраженията си. Българският вицепремиер посочва, че страната му отдавна е изпълнила изискванията за присъединяване.

България и Румъния са жертва на политическите игри в Холандия.

Превес вземат популизмът и национализмът и това отнема справедливия ни шанс,” коментира Симеон Дянков, който се гневи на неодобрителните и омаловажаващи изказвания на министъра на имиграцията Херт Леерс и премиера Марк Рюте.

„Според българина не трябва да се страхуваме, че страната ни ще бъде наводнена от българи и румънци след приемането на двете държави, въпреки че е наясно с местните настроения,” пише „Де Телеграаф”, съобщи финансовото министерство.

„Вземете например лидера на Партията на свободата, Херт Вилдерс, който основа център за събиране на жалби срещу поляци. Това е болезнено за Източна Европа. Времената за политиците в Нидерландия са тежки, но би било хубаво страната просто да се придържа към уговорките. Създава се неприятно чувство у всички българи,” отбелязва Дянков.

Холандия става за смях и в Брюксел, според Дянков.

„Опитвате се да сте най-усърдният ученик в класа, а сами не съумявате да спазите уговорките. Подхождате твърде строго към страни като Гърция, докато и вие нарушавате европейските изисквания за дефицит и държавен дълг. По този начин Холандия рискува добрата си репутация,” смята българският финансов министър, който въпреки всичко нарича колегата си Ян-Кеес де Яхер „свой добър приятел”.

Симеон Дянков може да бъде описан като хардлайнер, що се отнася до бюджетна дисциплина, коментира холандският вестник. С големи усилия той успя да извади страната си от европейската наказателна скамейка на провинилите се заради бюджетен дефицит. Дянков свали бюджетния дефицит до 2,1% чрез мерки, сред които и чувствително орязване на пенсиите в бившата комунистическа страна.

Все още обаче България е най-бедната страна в ЕС не пропуска да отбележи, „Де Телеграаф”. „Полагаме огромни усилия. Мисля, че тъкмо успяхме да настигнем Румъния,” посочва Дянков, който е следвал в Мичиганския университет и принадлежи към стоте най-цитирани икономисти в света.

В крайна сметка идеята е също и страни като България да станат част от еврозоната, пише холандският вестник. Заради всички евро-спънки в момента, страната като че ли няма желание за това, дори и ако получи зелена светлина за присъединяване към европейския валутно-обменен механизъм, преддверието към еврозоната.

Дянков казва, че засега предпочита да изчака. „Рисковете са прекалено големи. Първо трябва да стане ясно по какъв начин страните ще плащат за дълга на другите. Към момента не виждам предимства, единствено допълнителни разходи.

В главата си нямам определена дата, но в момента не е и на дневен ред,” твърди безпартийният Дянков, който зае място като технократ в дясно-центристкия кабинет, пише в материала си „Де Телеграаф”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 5378 |12.09.2012 Дянков: Руснаците няма да ни изплашат! . 80| 5418 |10.09.2012 Дянков: Меглена Кунева се изказва неподготвена . 18| 5273 |02.09.2012 Д. Добрев: Започваме проучване за находища на газ и нефт в Южна България . 23| 5601 |21.08.2012 Симеон Дянков: Пари за 15 федерации и спорта в училищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads