Реклама / Ads
2| 4637 |10.02.2010 НОВИНИ

С.Дянков: Здравната реформа е трудна, но мен не ме е страх

.
Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
За реално свършена, отчетена и проверена работа на здравните заведения ще бъде плащано над лимитите, определени като делегирани бюджети. От това ще се облагодетелстват болниците, сключили договор със Здравната каса. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет днес.
 

Вицепремиерът припомни, че правителството е обещало 350 млн. лева срещу ефективна здравна реформа. Тези средства ще дойдат от по-добрата работа на НАП и Митниците.

Според Дянков здравната реформа е много трудна и затова не е станала 20 години. "А защо не е станала, защото предишните ги е било страх. Министър Нанев не го е страх, мен не ме е страх, г-н Борисов не го е страх, целият кабинет не го е страх, нашите парламентаристи не ги е страх", каза в стила на премиера финансовият министър. Той подчерта, че идеята на тази реформа е по-добро качествено здравеопазване за всички.

От 1 юли се създава Централен орган за обществени поръчки (ЦООП) към Министерството на финансите, съобщи още финансовият министър. Целта е да се централизират някои обществени поръчки - за канцеларски материали, тонери, автомобилно гориво и самолетни билети. Очаква се на годишна основа да се спестяват между 15-20 млн. лева.

Решението а създаването на ЦООП влиза в сила от 1 юли 2010 г. В рапространено до медиите съобщение от прес службата на правителството се казва, че целта е намаляване на възможните корупционни практики, максимална прозрачност при възлагането на поръчките, по-висок контрол и по-голяма ефективност на разходите. В условията на криза е изключително важно малкият и среден бизнес да участва по-активно в обществените поръчки, които ще се разделят на обособени позиции.

До 15 май вицепремиерът трябва да внесе в Министерския съвет проект на постановление, което определя функциите на ЦООП, правата и задълженията на министъра на финансите, отношенията му с останалите възложители, които са част от изпълнителната власт и за чиито нужди се провеждат обществените поръчки, обектите на обществени поръчки, изискванията към състава на комисиите при провеждане на процедурите и др.

За изпълнение на възложените правомощия вицепремиерът ще се подпомага от звено в специализираната администрация в Министерството на финансите. То е в утвърденото щатно разписание на ведомството.

В съобщението не е каза дали Дянков изземва функиите на колегата си Трайчо Трайков, който като министър на икономиката отговор за Агенцията за обществени поръчки (АОП) и дали със съдаването на новата структра се ликвидира АОП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4554 |05.02.2010 Ж.Христов: Има само добри намерения за здравна реформа . 12| 5625 |01.02.2010 Б. Борисов: Продължете съдебната реформа . 1| 4883 |01.02.2010 Д-р Нанев: Ефектът от здравната реформа ще видим след година . 18| 5750 |31.01.2010 Заради здравната реформа Станишев и Нанев се нападнаха с думи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads