Реклама / Ads
13| 6583 |06.12.2013 НОВИНИ

Die Presse: Клинтън бойкотира Петър Стоянов във Виена

.
Причината за това е тясното сътрудничество между Стоянов с осъдения за шпионаж преди дни Стамен Станчев, твърди австрийският вестник Die Presse. Скандалът обаче не отказа Жозе Барозу от получаването на годишния приз на фондацията.
 

Бил Клинтън бойкотира българския си колега Петър Стоянов. Американският експрезидент демонстративно отказа да отиде на годишната среща на фондацията на нашия екс държавен глава "Център за глобален диалог и сътрудничество" във Виена.
 

"Център за глобален диалог и сътрудничество" започна да развива дейност през 2011 г., а сред нейните основатели са двамата българи и още трима чужденци. В сайта на неправителствената организация Станчев е представен като съветник на световноизвестни компании като Credit Suisse Bank London, STRABAG, OMV, CEZ, Dogan Holding Turkey, SKODA. Сред целите на фондацията пък е "окуражването на комуникацията между бизнеса и политиците на глобално и регионално ниво". На годишните срещи на фондацията присъстват редица световноизвестни личности. През май 2011 г. годишната награда на организацията получи Бил Клинтън. Той трябваше да бъде гост и на тазгодишната среща във Виена. Ден преди тя да се състои обаче, генералният секретар на фондацията Стамен Станчев бе осъден в Румъния на 11 години затвор за икономически шпионаж. Той получи още 4 години и 10 месеца за създаване и съдействие на престъпна група. Според румънския съд Станчев е консултирал приватизацията на румънски държавни предприятия в своя изгода. През 2005 г. той е основал консултантска група, чрез която се е сдобивал със секретна информация от румънски министерства. В скандала са замесени икономическият министър Кодруц Шереш и министърът на комуникациите Жолт Над, които впоследствие подадоха оставка, пише още Die Presse.
 

Заради присъдата на Станчев пък бившият американски президент не уважи годишната среща на фондацията на Петър Стоянов, въпреки че бе във Виена. "Очевидно американските служби са спрели участието на Бил Клинтън", пише Die Presse. Вместо да отиде на галавечерята, президентът се срещнал с американския посланик в Австрия Алекса Веснер. Късно вечерта тя пуснала своя снимка с Клинтън в Twitter, "за да разсее съмненията, че той има здравословни проблеми", пише австрийското издание. Вечерта демократът се качил на самолета и отпътувал обратно за САЩ. За да замаже гафа бившият шеф на НАТО за Европа Уесли Кларк се обърнал към гостите с думите "Бил Клинтън за съжаление не може да изпълни обещанието си". Междувременно "Центърът за глобален диалог и сътрудничество" връчи награди на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, на Феликс Баумгартнер, на петролния магнат и милиардер Михаил Гуцериев и на автократичния казахски президент Нурсултан Назърбаев", твърди австрийският Die Presse.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4578 |15.07.2013 Премиерите бойкотират премиерата на Тракия . 22| 5750 |14.12.2012 Опозицията бойкотира обсъждането на Изборния кодекс . 26| 5524 |26.11.2012 Меглена Кунева бойкотира референдума . 56| 9016 |21.10.2012 ДПС бойкотира празника 100 години свобода на Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads