Реклама / Ads
2| 4323 |22.01.2019 НОВИНИ

Die Presse: Скандалът с българските паспорти разкрива слабостта на ЕС

.
Има основателни съмнения за дългогодишна корупция, пише кореспондентът на Die Presse.
Скандалът с българските паспорти разкрива слабостта на ЕС да осигури сигурността на гражданите си. 40 000 души са заподозрени в измама, но Европейската комисия няма влияние да реши проблема.
 

Докато Европейската комисия се готви да публикува доклад за програмите за предоставяне на гражданство или разрешения за постоянно пребиваване, скандал от България илюстрира безсилието на Брюксел по този въпрос.

 

Това пише днес германският вестник Die Presse, цитиран от No-comment.bg. В коментар, посветен на скандалната продажба на гражданство и документи за самоличност, разкрити след сигналите, подавани от дългогодишният служител на Държавната агенция за българите в чужбина Катя Матева.

 

Около 40 000 български паспорта, издадени през последните пет години след натурализирането на истински или предполагаеми българи, родени в чужбина, особено в Македония, ще бъдат проверени доколко законна е била процедурата по придобиването им.

 

Има основателни съмнения за дългогодишна корупция, пише кореспондентът на медията  Оливър Грим.

 

В сейфа на ръководителя на отговорния държавен орган е открита парична сума с неизяснен произход в размер на близо 300 000 евро; мъжът е в ареста оттогава и премиерът Бойко Борисов закри агенцията в края на ноември. Но жената, на чиито разкрития това съдебно разследване и политически реакции се дължат, твърди, че това е чиста маневра за отвличане на вниманието.

 

"Единствената цел на проверката на тези паспорти е да запази общественото спокойствие", каза Катя Матева пред "Die Presse".

 

43-годишната адвокатка е директор на Съвета по гражданството, орган, който издава на български семейства сертификати за произход.

 

През септември 2016 г. тя изпраща сигнал, че в последните години, срещу подкупи са издадени хиляди фалшиви сертификати за произход на македонци и албанци, които нямат никакви български корени.

 

Стойността на подкупите е от 500 до 1000 евро, според обстоятелствата, като са установени поне 200 такива случая. Като осъзнала значението на тази злоупотреба, тя започнала да блокира в голям мащаб подозрителни заявления за предоставяне на българско (и следователно на ЕС) гражданство - общо около 7000.

С това Матева си създава мощни врагове. Според изявенията й, предоставени и на българската съдебна система, Красимир Каракачанов, ръководител на малката националистическа партия ВМРО, е основният бенефициент на тази измама (той отхвърля твърденията на Матева).

 

Борисов разчита на подкрепата на Каракачанов за поддържане на управляващото му мнозинство. Така върху Матева се стоварва пълната строгост на системата: тя е уволнена без никаква причина, дълго след това не може да намери нова работа:

„Невъзможно е да работя в държавната служба. И всеки работодател ще бъде притесняван веднага от данъчните, ако ме наеме", казва тя.

 

Съпругът й, който също работи в администрацията, също губи работата си.

"Аз съм напълно изолирана. Всеки, който разговаря с мен, губи работата си", допълва Матева.

 

Българските журналисти, които я интервюират, получават телефонни обаждания от прокуратурата. Самата тя е подложена на тормоз от властите.

"Чувствам се в опасност", казва тя, посочвайки, че министър Каракачанов е отговорен за репресиите.

 

Брюксел има малко възможности за наблюдение на този процес. Въросите за гражданство са изключително от компетенцията на държавите-членки. Само систематична, сериозна злоупотреба, която разтърсва доверието на другите държави-членки, би могла да доведе до страртиране на наказателна процедура срещу съответната провинила се държава, при това - с неясни шансове за успех.

 

Въпреки това е малко вероятно Европейската комисията някога да започне подобна процедура по този повод. Твърде неясна е перспективата за успех пред Съда на Европейските общности, а и темата е  политически твърде чувствителна.

В това отношение докладът за продажбата на гражданство на потенциални инвеститори и други подобни програми за издаване на паспорти и визи, които Комисията ще публикува утре, сряда, е малко вероятно да разреши проблемите със злоупотребите в някои държави-членки, по-специално в Кипър, Малта, Португалия и Унгария.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6493 |17.01.2019 Сърбия връща българските фамилии в Западните покрайнини . 0| 4080 |10.01.2019 Българските евродепутати излязоха с обща позиция по пакета „Мобилност“ . 0| 4134 |10.01.2019 Българските превозвачи на протест в Брюксел заради плана „Макрон” . 4| 5793 |04.01.2019 Весислава Танчева: Скандалът за ”Хемус” е като по учебник, но медиите нищят само винетките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads