Реклама / Ads
9| 6911 |31.05.2012 НОВИНИ

П. Диков: Оправете си комините, ще има жертви!

.
Петър Диков
Сградите на София издържат на земетръс от 7 до 9, но заради старите напукани комини, падат керемиди и тухли дори и при силен вятър, предупреди главният архитект на София.
 

В София сградите, строени след 1987 г., са изчислявани да издържат на 9 магнитуд по скалата на Медведев - Шпонхойер - Карник, обяви по БТВ главният архитект на София Петър Диков. Повечето сгради, т.е. тези, които са строени преди 1987 г., са смятани на степен 7, разясни той.

Дори и панелните сгради, които иначе били много критикувани, се държали добре, успокои главният архитект.

Хората, които са констатирали поражения от земетресението, могат да се обаждат в общината, за да се пращат експерти от дирекция контрол по строителството за предварителен оглед, който ще установи дали това са пукнатини или конструктивни изменения. След това самата експертиза и укрепването се правели от специалисти, на които трябва да се плати, поясни Диков. Можело да става дума и за обичайно поведение на сградите при земетръс.

Всяка сграда иска поддръжка, никога не бива да забравяме, че тя трябва да се държи в добро състояние. Течовете са един от факторите, които влияят върху конструкцията, напомни Диков. Мостовете също имат резерв, но не могат дълго време да го понесат.

Спешно трябва да се направят технически паспорти на сградите и съоръженията, напомни отново Диков. Повечето от сградите имали запазена проектна документация, която трябвало да стои в архивите на общината и при собствениците. Ако такава няма, тя трябва да се издаде отново, за да са спокойни хората за дома, себе си и децата си. Това е като профилактичния преглед при лекаря, каза той.

Хората, особено в центъра, трябва да вземат мерки за комините по сградите си, да ги огледат и оправят. Ако земетресението беше през деня, можеше да има и жертви, това е 100%-тна отговорност на собствениците. Паднали тухли и керемиди има и при силен вятър, предупреди Диков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5134 |17.04.2011 П. Диков: Продажбата на Кремиковци е шанс за София . 8| 5663 |25.02.2011 П. Диков: Ромите си имат рефрен: "Дайте ни" . 19| 8183 |31.01.2011 П. Диков: Компетентни роми ще следят останалите . 5| 5860 |28.10.2010 П. Диков: Половината от палатите - борчлии към НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads