Реклама / Ads
29| 5586 |05.10.2011 НОВИНИ

Дилма Русеф: За нас България е врата към ЕС

.
Дилма Русеф и Бойко Борисов Източник: vsekiden.com
България е като вход-изход за Бразилия към Европейския съюз. Това отбеляза президентът на Бразилия Дилма Русеф след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов.
 

 
Премиерът информира държавния глава на осмата в света икономика за напредъка на България, за строителството на нови пътища, за строгата финансова дисциплина.

 

Това ме радва, защото показва, че България е намерила верния път към спокойствие и стабилност. Надявам се, че ще се запази тази тенденция на фона на кризата в Еврозоната, посочи Дилма Русеф.

 

В словото си и в президентството, и в Министерския съвет, Русеф акцентира върху това, че е искрено развълнувана от посещението си в България. Но освен сърдечната връзка, за нея са от изключително важно значение търговските отношения и развитието на сътрудничеството между България и Бразилия в различни сфери.

 

Дилма Русеф фокусира вниманието си също върху  енергетиката, селското стопанство, самолетостроенето и петролните продукти, образованието, размяната на студенти, като особено важни за Бразилия. Тя изтъкна още опитът, който страната й има в социални програми. Благодарение на тях 40 милиона бразилци са били изкарани от условията на крайна бедност през последните години.

 

Дилма Русев благодари на Бойко Борисов за поканата да посети страната на своя баща и на президента Георги Първанов за топлия прием.

 

Президентът Първанов на свой ред изтъкна, че приема посещението на бразилския президент като жест към България. А премиерът Борисов наблегна на факта, че веднага след Брюксел Дилма Русеф е пристигнала в София.

 

Това са символи, знаци, които се наблюдават много внимателно отвън”, подчерта Борисов. Той напомни, че по време на неговото посещение в началото на тази година в Бразилия за встъпването в длъжност на Дилма Русеф се е срещнал с американския държавен секретар Хилари Клинтън.

 

Хилари ми каза: „Завиждам ти – имате такъв приятел в лицето на президента на Бразилия, изтъкна Борисов.

 

Премиерът подчерта, че с Бразилия България има още един излаз в преодоляването на икономическата криза и изрази надежда, че „много бразилски студенти ще дойдат да учат в България”.

 

Борисов съобщи и новината, че страната ни купува 12 самолета именно от Бразилия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4776 |05.10.2011 Дилма Русеф се поклони пред Незнайния войн . 0| 5494 |05.10.2011 Променят маршрути в София заради визитата на Дилма Русеф . 3| 5720 |05.10.2011 Дилма Русеф пристигна в родината на баща си . 79| 5603 |04.10.2011 ООН поиска България да спре “езика на омразата”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads