Реклама / Ads
7| 4657 |18.05.2017 НОВИНИ

Димитър Делчев: ГЕРБ ще са до живот с мажоритарен закон

.
Димитър Делчев Източник: БГНЕС
С мажоритарния закон в този му вид ГЕРБ ще управлява до живот. Това прогнозира Димитър Делчев, заместник-председател на ”Движение България на гражданите” от Реформаторския блок, на пресконференция във Варна.
 

"Ние сме първите, които се обявихме против мажоритарните избори с абсолютно мнозинство в два тура. Такива избори се провеждат само в няколко африкански и азиатски страни" допълни той, цитиран от Нюз. бг.

 

Целта на този закон е да бетонира ГЕРБ с подкрепата на ДПС и вече не би трябвало да има съмнения, че тази система устройва само статуквото. ГЕРБ, БСП и ДПС ще са единствените в Народното събрание при подобна система.

 

Според юриста, това ще вдигне купения вот до 60 - 70 % и ще напълни парламента с мутри и васали. "В България и бездруго няма истинска демокрация в момента, защото при всички проведени избори досега 25 % от вота е корпоративен", заяви Делчев.

 

"4 млн. души ( 1 млн. гласували против и 3 млн. негласували) не подкрепиха въвеждането на мажоритарна избирателна система и ние ще настояваме техният глас да бъде чут", заяви Делчев и подчерта, че Реформаторският блок ще инициира обсъждания по темата с непредставената парламентарно десница.

 

"Ще поканим "Нова Република" и "Да, България" да дискутираме съвместна позиция, както по темата с мажоритарния вот, така и по темата със законопроекта за застрояване на Черноморието", сподели Найден Зеленогорски, който също взе участие в пресконференцията.

 

"Да изкараш на протест хората две седмици, след като си създал правителство, не е белег за зрялост", заяви той. Според десния политик бъдещето на десницата и дясно-центъра се състои във взаимодействие и обединение около обща платформа.

 

Той изказа критика срещу управляващото мнозинство за темповете, с които работи и направи сравнение, че за същия период преди две години и половина Народното събрание е внесло четиридесет срещу сегашните шест законопроекта.

 

Зеленогорски заяви още, че РБ не вижда ясна концепция по отношение на българското председателство на ЕС и че управляващите трябва да се възползват от професионалния капацитет на извънпарламентарната десница при дефинирането на тази концепция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 21646 |18.05.2017 Октай пред Фрог: Оттеглям публично гласа си от ГЕРБ, последвайте ме! . 3| 4410 |18.05.2017 Столичната община урежда фирми на ГЕРБ . 2| 4449 |17.05.2017 Цветанов: На ГЕРБ бе идеята да се спре проктозакона за земите по Черноморието . 7| 8583 |17.05.2017 ГЕРБ и ДПС прокарват мажоритарния вот?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads