Реклама / Ads
2| 4964 |03.12.2013 НОВИНИ

Димитър Горов: Бюджетът на кабинета "Орешарски" предвижда 13 млрд. лв. за социални нужди

.
Бюджетът, който ще се гласува, е плод на прагматизъм. Той има една прилика с предходните бюджети и много разлики. Това заяви в ефира на БНТ народният представите от ПГ на КБ и член на Комисията по бюджет и финанси Димитър Горов.
 

По думите му приликата е, че с този бюджет се запазва финансовата стабилност, запазва се дефицитът в рамките на законово установените 2% - 1,8%. "Тук свършват приликите, а  разликите са в много посоки", каза още той. Според него първата разлика е, че това е най-социалният бюджет, който е приеман в последните 10 години и в него са разписани 13 млрд. лв. за социални дейности, в рамките на 2014г - 12 млрд. лв. от републиканския бюджет и 1 млрд. лв., по европейските програми.

Депутатът обясни, че втората разлика, която категорично се вижда, е това, че се търси икономически растеж. "Българската икономика е в тежък ступор. В последните години тя бе докарана в положение на замръзване. Този процес инерционно продължава и трябва да се направи нещо", коментира Горов. По негово мнение има два подхода - да седиш и да чакаш нещо да се случи или да се отделя ресурс, който да се вкара в икономиката и в бизнеса, за да се получи някакво раздвижване.

Той поясни, че един от начините това да се случи е с помощта на Фонда за развитие, в който са отделени 500 млн. лв. На въпрос как ще бъдат раздавани тези средства, Горов обясни, че министърът на финансите вече е дал заявки какъв ще е форматът на този ръководен орган - представители на всички министерства, от гражданското общество, външни представители, които да финансират определени проекти за страната с изключителна важност, по точно определени критерии - да се създават работни места, подобряване на инфраструктурата, които да създават по-добро състояние на икономиката. "Това могат да бъдат единствено възможните критерии", категоричен бе Горов. Той подчерта, че периодът, в който да се решавало на кои общини да се дадат пари на партиен принцип, е приключи с предишното управление. Народният представител обясни, че ако се види колко са кметовете на БСП из цялата страна, които са много, ще стане ясно, че няма как да се изберат само няколко, които да се финансират, по примера на ГЕРБ. "Ако се направи проверка за предходен период, ще се види, че за 5-6 от големите градове в България са отивали 2/3 от републиканския бюджет", каза още той.

"Предложението за 20% такса върху ВИЕ-тата не е плод на емоция или моментно хрумване. То е принципно предвидено да бъде вариант на съучастие на всички в целият този процес. На всички се намаляват приходите и този тип приходи трябва да са съпричастни към бюджета, защото цената е изключително висока", заяви депутатът. Той обясни, че се очаква около 160 млн. лв. да влязат в бюджета от тази мярка. "Едно от нашите обещания в предизборната кампания беше за намаление на цената на тока. Началното намаление с 5% не може да продължава драстично, без да се предприемат определени действия. От някъде трябва да дойдат парите и това е една от възможностите и ние седим категорично зад това предложение", поясни Горов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 4831 |19.11.2013 Нинова: Бюджетът става още по-социален . 38| 5249 |14.11.2013 Орешарски: Проектобюджетът дава глътка въздух на местната власт . 16| 6067 |12.11.2013 Атанасова: Безумен е бюджетът на НЗОК за 2014 г. . 3| 11070 |06.11.2013 Светослав Илчовски провали старта на делото срещу Димитър Аврамов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads