Реклама / Ads
5| 5280 |22.09.2016 НОВИНИ

Димитър Горов: ГЕРБ спряха АЕЦ „Белене“ по поръчка

.
„Проектът АЕЦ „Белене“ стана жертва на геополитически интереси, които се развиха на територията на България. Колегите от ГЕРБ изпълниха поръчка, като го спряха”. Това заяви в ефира на Bloomberg TV народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Димитър Горов.
 
Той припомни, че при обявяването на спирането на проекта, управляващите от ГЕРБ са заявили, че няма да има финансови претенции от страна на Русия към България, и че с оглед на явните сега резултати, тези думи не са верни.

           Горов обясни, че казусът АЕЦ „Белене“ има три аспекта. На първо място той посочи финансово- юридическия, че ние сме осъдени и от българският бюджет, който е около 30 млрд. лв. трябва да бъдат извадени 1,2 млрд. лв., а това е голяма сума за него. Той обясни, че причината да се стигне до сегашната ситуация е безотговорното поведение на управляващите. На второ място посочи енергийният аспект и оценката дали е ефективен този проект, дали е бил възможен за реализация и дали може да си възстанови инвестираните средства. На трето място Горов посочи политическия аспект и свързаните с него решения.

          Според социалистът цената на проекта не е 10 млрд. евро, а е значително по-малка. Той не прие оправданието за липса на инвеститор и допълни, че държавата може да инвестира в него. „Сега трябва да платим, нямаме друг избор. Реакторите стават наши. И какво става с тях, слагаме ги в някой склад или търсим вариант за реализиране на проекта”, попита социалистът. По думите му трябва да се търси отговорност за целия период и да се видят грешките. Горов подчерта, че ПГ на левицата не е гласувала на първо четене законопроекта за отпускане на средства на НЕК за изплащане на 1,2 млрд. лв.  и е внесла предложение да се отмени решението за спирането на проекта АЕЦ „Белене”, за да бъде осъществен, което е в интерес на държавата. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4494 |21.09.2016 А. Тренчев: Занапред ГЕРБ носят отговорност за Белене . 3| 3978 |21.09.2016 ГЕРБ поиска Толстой да се извини публично за провокацията си . 1| 3877 |14.09.2016 Караджов: За ГЕРБ аршинът е мъничък, за РБ-едър . 2| 11016 |12.09.2016 Адв. В. Волева за Фрог: Отвън нареждат на ГЕРБ кой да е кандидатът им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads