Реклама / Ads
0| 5379 |14.05.2013 НОВИНИ

Димитър Куцаров: Полицията действа неадекватно при сигнал за купуване на гласове

.
Димитър Куцаров, председател на Национално движение „България си ти”
Полицията в Провадия действа неадекватно при подаване на сигнал за купуване на гласове.
 

Това каза председателят на Национално движение „България си ти” Димитър Куцаров на пресконференция на тема: „Истината за вота – позицията на гражданския контрол”.

Куцаров разказа за случай в Провадия, при който след подаване на сигнал за извършване на плащане, свързано с купен вот, полицията не е реагирала адекватно. Наблюдател от движението е забелязал, че до хлебозавода се извършва плащане, свързано с гласуването. Наблюдателят е подал сигнал, но полицията не е реагирала.

„Тогава лично аз се обадих на 112. Помолихме полицаите да отидат на място цивилни, тъй като става въпрос за купуване на гласове. Полицаите се отзоваха много бързо, но с униформи и сирени. Оттам се сещайте колко бързо ще се разпръснат тези хора. Имахме достатъчно много наблюдатели, които посочиха къщата, в която са влезли хората с парите.

Полицаите отидоха в къщата и провериха личните карти. Докато полицаят проверяваше личната карта на човека, който беше взел пачки пари в джоба си, един друг мина с колело зад него и взе пачката с парите. Подобен род действия от страна на полицията са крайно неадекватни”, коментира Куцаров.

Според него, ако полицията си е била на мястото при подаването на многобройни сигнали, е щяла да действа както в Плевен, където осъдиха по бързата процедура за купуване на гласове. „Има ли сигнал за купуване или продаване на гласове, там трябва да е тайната полиция, а не тайната полиция да ходи, когато обикновените граждани демонстрират по улиците своето несъгласие със системата”, каза още той.

Куцаров разказа и за случай, при който във Варна наблюдател на движението е бил арестуван, когато е поискал да му се предостави ксерокопие от протокола след преброяването.

Според наблюдатели от Национално движение „България си ти” на много места членовете на комисиите не са правили разлика между наблюдател и застъпник. Имало е и проблеми с копирните машини. „Капацитетът на тези устройства не отговаря на нуждите, за които са били поръчани. Създаде се доста напрежение и конфликти между застъпници, наблюдатели и членовете на избирателни комисии. Случи се така, че в някои секции членовете на комисии отказаха да дадат отпечатаните протоколи на всички, които се бяха регистрирали за получаване на протоколи”, каза още той.

В деня на изборите в „България си ти” са постъпили 349 сигнала за различен вид нарушения, които са били обработени от движението и препратени към РИК и ЦИК, съобщиха още от организацията. Според движението най-съществени са опитите за т.нар. купуване на гласове, за подмяна на бюлетини, за обвинения без основание.

Прави впечатление наличието на многобройни застъпници по време на изборния ден. Броят на застъпниците на десетте водещи по вот партии, регистрирани в ЦИК по данни към 13 май, е приблизително 70 000. Като в това число не влизат „Представителите ПП“, които също изиграха своята роля в изборния процес.

„Констатирахме, че нарушения се осъществяват главно сред ромското и ниско образованото население, както и сред хората живеещи на и под социалния минимум за страната. Това поставя важни въпроси свързани с необходимостта от промени в изборното законодателство, за което организация ще настоява пред новия парламент”, посочват от организацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 6510 |27.04.2013 Димитър Иванов: Нашата ченгеджийница беше по-добра от днешната . 58| 8670 |26.04.2013 Димитър Иванов: Следващата бомба ще хвърли Цветанов и тя ще е много сериозна . 11| 7092 |21.04.2013 Шефът на полицията в Елин Пелин загина в катастрофа . 6| 5563 |11.04.2013 Счетоводителка крала от полицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads