Реклама / Ads
9| 5584 |08.02.2015 НОВИНИ

Димитър Луджев: Станишев и Доган поискаха Пеевски да стане шеф на ДАНС

.
Димитър Луджев
Проблемът на Пламен Орешарски е, че нямаше характер да противостои на партийните интереси. Той страдаше за номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС, но се знае кой я поиска – Сергей Станишев и Ахмед Доган. Това заяви пред bTV Димитър Луджев.
 

Той е бил в епицентъра на демократичните промени. През 1990 г. става член на СДС, участва в Кръглата маса, депутат е във Великото народно събрание. В кабинета на Димитър Попов Луджев е заместник-министър на отбраната, а при Филип Димитров е министър със същия ресор.

 

Отива си от поста след скандал. Набеден е за участие в оръжейни сделки. Разказва за този период като за водовъртеж от идеализъм, интриги, жажда за власт и много предателства. Димитър Луджев твърди, че ударите, които е получил лично, били заради близостта му с Желю Желев.

 

„Желев принадлежи към една много рядка порода хора - човек с мисия”, казва той и допълва: „Аз така ще го запомня, той беше един дребен, жилав енергичен човек. Непрекъснато ходеше наляво надясно, срещаше се с хора”.

 

Желев вярвал в мирната революция. А това според Димитър Луджев не се харесало на така наречената от него нова вълна седесари. За тях това било предателство на синята идея.

 

Противоборството вътре в партията довело до първото обвинение срещу него. Свои го обвинили, че има уговорки с хора от БСП. Днес той си задава същия въпрос за обвинителите му.

 

„Филип Димитров ме покани и каза, че би искал да си подам оставката. На моя въпрос защо, мисля, че добре работихме. Аз съм помагал много, той нямаше подготовка. ... Той каза: Ти заслужаваш по-висок пост от този, но за съжаление той е само един в държавата. Аз знаех интригите, които неговите съветници и там други хора в СДС плетат срещу мен”, казва той за отстраняването си.

 

„Това е операция на „Позитано”. Казвам го категорично. На „Позитано” се създава група със задача да бъда дискредитиран. И да бъде подготвено моето отстраняване, като се действа чрез съветници, близки до Филип Димитров и  Желев. Защото при Желев имаше една група ген. Андреев, Алекс Алексиев, Константин Мишев, Евгени Михайлов. Това е операция на ДС”, твърди той.

 

Димитър Луджев хвърля светлина и върху друг скандал от миналото, за който се говори и до днес. През 2003 г. НИС на СДС оттегля кандидатурата на Пламен Орешарски за кмет на София заради среща с хазартния бос и шеф на бизнесклуб „Възраждане” Васил Божков в офиса на „Нове холдинг”. За тази среща Луджев разказва от първо лице.

 

„Ние имахме среща с Надежда Михайлова тогава и с Петър Стоянович. Беше на щаба на Орешарски и говорихме с какво можем да помогнем и аз казах: Аз мога да запозная с Орешарски, да го запозная с видни хора от богато корпоративни структури. Всяка кампания се нуждае от някакво финансиране”, казва той.

 

Луджев препоръчвал на Орешарски, докато беше премиер, да направи радикални реформи в публичния сектор. „Той се оплакваше през цялото време колко е подкупна държавната машина”, обяснява той.

 

По думите му бившият премиер съжалявал, че е номинирал Делян Пеевски начело на ДАНС, защото нямал характер да противостои на партийните интереси. А Пеевски бил номиниран от Станишев и Доган. „И това „Кой” беше толкова измислена работа. Беше измислено за Делян Пеевски да задаваш този въпрос - той е толкова антипатичен и нагъл екземпляр от прехода”, допълни той.

 

Днес Димитър Луджев е далеч от активната политика. Пише трети том, в който обяснява прехода. Радва се на внуците си и разсъждава за цената, която е платил, докато е живял в промяната. Противоборството вътре в партията довело до първото обвинение срещу него. Свои го обвинили, че има уговорки с хора от БСП. Днес той си задава същия въпрос за обвинителите му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4450 |05.02.2015 Станишев: ПЕС приветства стимулирането на младежката заетост . 5| 4923 |31.01.2015 Станишев: Различният Борисов прилича повече на президент . 6| 4783 |31.01.2015 Станишев не е кандидат за президент на България, в ПЕС гони втори мандат . 5| 4750 |31.01.2015 Станишев: Програмата на правителството утвърждава статуквото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads