Реклама / Ads
7| 6303 |26.05.2015 НОВИНИ

Димитър Радев е фаворит на ГЕРБ за шеф на БНБ

.
Димитър Радев
Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ представи кандидата за управител на БНБ Димитър Радев на среща в парламента с депутати от Реформаторския блок. На срещата присъстваха зам.-председателите на ПГ на РБ Корман Исмаилов и Мартин Димитров, както и депутатите от групата Димитър Делчев и Антони Тренчев.
 
По думите на Стоянова това е информационна, опознавателна среща на първия номиниран за управител на БНБ. Тя поясни, че Радев вече се е срещнал с представители на Патриотичния фронт. Предстоят срещи и с останалите парламентарни групи.

"Търсим максимална подкрепа, консенсус за избирането на управител", заяви Стоянова. "Ако политиците подкрепим единни този път избора на управител, това би дало знак, че подкрепяме промяна в БНБ, подкрепяме стабилизирането на централната банка", заяви председателят на бюджетната комисия.

Менда Стоянова каза, че ако се постигне съгласие около номинацията на Димитър Радев, е възможно в едномесечен срок да бъде избран новият управител на БНБ. Депутатът от РБ Димитър Делчев заяви, че на срещата с Радев са разговаряли за банковия надзор, за еврозоната и по други теми. На въпрос дали РБ ще подкрепи кандидатурата на Радев или ще издигне своя кандидатура, Делчев заяви, че е много рано, за да отговори. Ще информираме останалите колеги от парламентарната група, ще обсъдим и ще изработим наша позиция, каза той. По думите му Димитър Радев е експерт с много опит в банковата сфера, идеите му са добре подплатени с експертиза.

Мандатът на сегашния управител на БНБ Иван Искров изтича през октомври 2015 г. Според разпоредбите на Закона за БНБ нов управител може да бъде избран не по-рано от три месеца преди изтичане на мандата на действащия.

Димитър Радев беше зам.-министър на финансите в кабинета на Иван Костов и бе заместник на Муравей Радев. В структурите на МВФ започва работа след края на мандата на Правителството на Костов през 2001 г., когато напуска и България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4946 |21.04.2015 Оставиха в ареста Димитър от Разград, който екзекутира съгражданин . 36| 9707 |13.04.2015 Мира Радева: Отвратена смених политиката с ресторантьорство . 3| 4803 |24.03.2015 Авария остави без ток столичния кв. Хаджи Димитър . 1| 4796 |20.03.2015 Очаквано: Президентът назначи Димитър Георгиев за шеф на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads