Реклама / Ads
18| 8421 |04.03.2013 НОВИНИ

Димитър Токушев е новият председател на Конституционния съд

.
Професор Димитър Токушев е новият председател на Конституционния съд, съобщиха от институцията. След таен вот сред членовете на съда той е получил 7 гласа от 12 възможни.
 


През октомври 2006 год., когато Димитър Токушев положи клетва като конституционен съдия от квотата на президента, възникна скандал, той като той бе избран за съдия, без да бъде освободен от Висшия съдебен съвет. Зам-председателят на парламента тогава Филип Димитров нарече изборът му скандален, тъй като е недопустимо е при назначаването на конституционен съдия да се нарушава Конституцията.  Мандатът на Тощушев в Конституционния съд изтича догодина.

 

Миналата седмица в длъжност стъпи и последният член на съда Гроздан Илиев. Така конституционният съд най-накрая ще може да заработи.

Дълго време той беше блокиран поради липса на член от квотата на парламента и шумни скандали около имената на кандидатите Венета Марковска и Галя Гугушева.

 

Токушев е роден на 9 декември 1946 г. в Силистра. Той е завършил Юридическия факултет на Софийския университет и започва кариерата си в съдебната власт като районен прокурор в Пирдоп. Токушев работи в държавното обвинение до 1976 година, когато започва и академичната си кариера. 

 

През 1990 година той става доцент, а през 2004 година и професор по история на българската държава и право в Юридическия факултет на Софийския университет. В момента е лектор в Софийския университет, Великотърновския университет и в Академията на Министерството на вътрешните работи. Токушев е бил декан на Юридическия факултет на СУ от 2003 до 2006 година.

 

Автор е на монографията "Народния съд 1944-1945", където защитава правната легитимност на създадения от ОФ трибунал": "Създаден от първото отечественофронтовско правителство, Народният съд е орган на народнодемократичната държава. Той се провежда от името и в интерес на победилата революционна класа и е едно от най-значителните събития в нашата най-нова политическа и правна история", пише избраният днес председател на КС.

И още: "За да защити завоеванията на народнодемократичната революция чрез специфичните средства на наказателното право, отечественофронтовска България се нуждае от правораздавателен орган, който да утвърди нов правов ред и да удовлетвори масовото спонтанно и справедливо искане на народа за наказването на държавните и военните престъпници и техните помагачи. Извършените от тях престъпни деяния не се включват в пределите на традиционното наказателно право".

Преди да бъде назначен в КС, Димитър Токушев работи в Комисията по предоставяне на убежище при Администрацията на президента. През 2003 г. е избран за член на ВСС от квотата на парламента по предложение на отцепилите се от НДСВ Борислав Цеков и Емил Кошлуков.

Като член на КС Димитър Токушев се наложи като тих бранител на статуквото. Той е автор на общо пет решения на съда, а за последните седем години само два пъти не е бил съгласен с мнозинството и е писал особени мнения, съобщава „Капитал”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6260 |04.03.2013 Проф. Димитър Иванов: Президентското време изтича . 150| 7024 |24.02.2013 Неофит е новият патриарх! . 12| 5638 |24.02.2013 Новият български патриарх ще бъде избран след балотаж . 91| 7751 |10.02.2013 Димитър Иванов: В документите няма и един факт за престъпни деяния на Борисов!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads