Реклама / Ads
11| 5221 |21.04.2010 НОВИНИ

М. Димитров: Даваме един месец на Борисова

.
"За последен път гласувам безпринципно за министър", се чуваха недоволни възгласи пред кабинетите на "Синята коалиция".
 

Репликите засече репортер на Frognews.bg, след като със 148 "за", 53 "против" и 2 „въздържали се" депутатите одобриха кандидатурата на професор Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването. Веднага след избора Борисова положи клетва като министър на здравеопазването. В началото на пленарното заседание кандидатурата на Анна-Мария Борисова беше представена от премиера Борисов. По думите му квалификацията и професионализма на Анна-Мария Борисова са сериозно основание тя да бъде министърът на здравеопазването.

Лидерът на СДС Мартин Димитров каза пред Frognews.bg, че подкрепата на новия министър е нужна, тъй като това е волята на премиера Бойко Борисов. "Ние от Синята коалиция обаче смятаме, че има много по-добра алтернатива. Ще очакваме резултати по здравната реформа само след месец", каза още Димитров. Той опроверга слуховете, че "вдясно" се прави опит да се рекетира правителството с предложения за заместник-министри.

Ваньо Шарков от СДС заяви, че Борисова ще получи подкрепа в аванс и че тази подкрепа трябва да бъде върната на българските лекари и пациентите. Той изброи условията за подкрепата към нея:

Увеличаване на качеството на медицинската помощ; бързо преструктуриране; гарантиране на достъп за всеки, прозрачна лекарствена политика;

Шарков подчерта, че персоналната подкрепа на сините към Борисова е обвързана от заявената от нея и от премиера готовност за реформи.

Веднага след представяне на кандидатурата  на Борисова, депутатите от ДПС заявиха, че няма да я подкрепят. Според тях не е достатъчно да имаш тежък характер, да си трудно комуникативен, за да спреш течовете в системата. А качествата на Борисова за ДПС са останали прикрити зад загадъчната й усмивка, аргументира позицията на движението Хасан Адемов. .

От БСП засипаха кандидат-здравната министърка с въпроси относно реформите в здравния сектор и заявиха, че от отговорите й зависи дали ще я подкрепят при гласуването.

Питанията им бяха свързани с това как ще преодолее нередовното заплащане на медиците, как ще реши проблема с преобразуването на лечебните заведения, ще настоява ли да се запази задължителната акредитация, ще прекрати ли НЗОК практиката за въвеждане на допълнителни изисквания, каква ще е ролята на допълнителното здравно осигуряване и дали то няма да е задължително, възнамерява ли Борисова да поиска актуализация в сектора здравеопазване.

Въпреки, че председателят на парламента Цецка Цачева предостави възможността на Борисова да отговори, тя категорично отказа.

„Против" кандидатурата на Борисова се обявиха и независимите в НС и изразиха надежда това да е последната персонална грешка на кабинета.

Само от Атака заявиха безусловна подкрепа на предлаганата от кабинета персонала промяна.

Излизайки от пленарна зала, в колоарите Борисова подмина с мълчание репортерите, отказвайки да коментира новия си пост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5013 |20.04.2010 Борисов ще сменя свои на 2 месеца . 4| 4691 |20.04.2010 М. Димитров: Не почнат ли ключови реформи, няма и да станат . 2| 4881 |13.04.2010 М. Димитров: Все още подкрепяме кабинета в реформите . 63| 7235 |29.03.2010 EUObserver: Край на медения месец на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads