Реклама / Ads
4| 5290 |27.02.2011 НОВИНИ

В. Димитров: Имаше партии призраци, които бяха разчистени

.
Валери Димитров
Сметната палата ще упражнява контрол след изборите в края на тази година. Сега има нов Изборен кодекс, в него правилата са много по-строги и работата на Сметната палата е улеснена.
 

Твърденията на Кос (Драго Кос оглавява Групата страни срещу корупцията към Съвета на Европа - б.р.) са със стара дата, отпреди 2 години. Тогава имаше предположения за неефективност при разхода на средства. В Страсбург на комисията Греко аз присъствах, разказа проф. Димитров, шеф на сметната палата, в ефира на Неделя 150 по БНР. Обсъждаше се финансирането на политическите партии. В доклада няма претенции къв Сметната палата. Бяха взети предвид предоставените от нас факти. СП си е свършила добре работата и няма претенции към нея, заключи той.

Сега има нов Избирен кодекс и в него правилата са много по-строги и работата на Сметната палата е улеснена. Парите на партиите ще минават през банкови сметки, което ще улесни нашата работа, каза Димитров.

Сметната палата ще упражнява контрол след изборите в края на тази година. СП извършва одит на годишните отчети на партиите и установява нарушения, свързани с получаването на средства, нарушения на счетоводството. Данните променят ситуацията и повечето от големите партии се съобразяват с нашите доклади и променят дейността си, посочи шефът на Сметната палата.

Димитров посочи, че политическите партии са били 360, а сега са 177. Много партии бяха закрити от съда – над 250. Имаше партии призраци, които бяха разчистени. Правенето на партии се беше превърнало в семеен и махленски спор, обобщи проблема той. На политическото поле останаха сериозните играчи.

В момента се реорганизира работата на Сметната палата, предстои много работа – трябва да имаме действащ модел. Предстоящите избори ще са предзвикателство за Сметната палата, каза Димитров.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7071 |26.02.2011 Сл. Велков: Тези, които ще яхнат коня в Либия още не са се появили . 41| 5106 |26.02.2011 М. Димитров: Кабинетът зави наляво . 18| 7060 |21.02.2011 Б. Димитров: Р. Овчаров може би е милиардер . 57| 5590 |20.02.2011 Р. Плевнелиев: Врагове са всички, които са в мътната вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads