Реклама / Ads
7| 6739 |30.04.2011 НОВИНИ

В. Димитров: Искаме по-тежки санкции за картелите

.
Валери Димитров
Сметната палата започва да се бори с картелирането в обществените поръчки. По данни на Сметната палата за миналата година в над 80% от тръжните процедури има установени нарушения.
 

Това заяви в студиото на предаването „Факторът: Кошлуков" по TV7 председателят на регулаторния орган Валери Димитров. Според него, често има договорки между конкурентите в търговете за определяне на минимални цени за съответните услуги. Тази седмица беше подписано споразумение между регулаторите за сътрудничество в борбата с картелите, монополите и корупцията при тръжните и конкурсните процедури. Председателят на Сметната палата още веднъж потвърди готовността си да окаже съдействие на КЗК при одитната и инспекционната дейност на обществените поръчки.

По данни на Сметната палата за миналата година в над 80% от тръжните процедури има установени нарушения. Прoдължават да се сключват анекси към договорите, които са забранени от закона. Наказанията са единствено глоби и имуществени санкции, които според Валери Димитров не са достатъчни. Той се ангажира да направи предложение за промяна в наказателно-правната отговорност и въвеждането на по-тежки санкции при подобни нарушения.

На въпрос трябва ли Сметната палата да одитира как се харчат парите от държавния бюджет, Димитров отговори, че процесът на правене и управление на бюджета все още е твърде архаичен. Според него са наложителни преди всичко промени в правната уредба, тъй като в рамките на закона могат да се правят истински безобразия с държавните пари.
Ски зоната в Банско и концесиите на плажните ивици в Слънчев бряг ще бъдат одитирани от Сметната палата, заяви Димитров. С новия закон за Сметната палата, приет в края на миналата година, се дава право да бъдат одитирани вече и предприятията с държавно и общинско участие. Очаква се одиторите да преминат специални обучения и изпити, за да могат да извършват проверки на големите дружества с държавно участие като БДЖ, Булгаргаз и НЕК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6121 |27.04.2011 М. Димитров: Надя, съжалявам! Няма уговорен мач! . 41| 5155 |14.04.2011 М. Димитров: В момента Бойко слуша Първанов и Станишев . 11| 5650 |07.04.2011 П. Димитров: Вкараха Трайков в капан, за да го махнат . 36| 5404 |06.04.2011 М. Димитров: Пробиха националната ни сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads