Реклама / Ads
16| 8103 |11.01.2015 НОВИНИ

Б. Димитров: Картините на Василев не са колекция, ако съдът реши, ще му ги върнем

.
Проф. Божидар Димитров Източник: Булфото
„Г-н Борисов, спрете нацизма” бе призивът ми, тъй като нямам доверие на българската прокуратура. Нямам й доверие, защото тя действа изключително избирателно. Същата тази прокуратура не желае да се занимае с многобройните сигнали за злоупотреби и съмнение за притежание на фирми от „Булгартабак”. Там изчезват десетки и стотици милиони, но прокуратурата не се заема. Прокуратурата сложно се справя и с иманярите и с прекупвачите, и всички, които се занимават в сивия сектор за търговия с културно наследство.
 
Но в същото време прави показни акции за изнасяне на картини.

Това коментира журналистът Огнян Стефанов в предаването „На светло с Люба Кулезич” по Нова тв и защити своята теза, че има проява на елементи на нацизъм в изземането на около 300 картини и произведения на изкуството от банката на Цветан Василев.

„Прокуратурата отива да изземе тези картини. Формално е изпълнена някоя точка, буква, алинея на закона. Аз не бих подложил на съмнение това”, коментира Стефанов. Въпросът е в начина, по който беше направена тази демонстрация: Тези чакащи и уведомени неясно от кого медии да снимат как едни картини се вземат от КТБ и се мятат на някакво камионче по абсолютно демонстративен начин. Слава Богу, че отидоха в НИМ, и слава Богу – при един от малцината в тази държава, които разбират от тази материя – Божидар Димитров, коментира журналистът.

Поздравявам ви за вчерашната ви позиция - „Не съм Чарли”. Това е абсолютно лицемерие. Ако някой иска да е Чарли, нека да публикува поне по една карикатура на Мохамед. Това не го забелязах в днешния печат, започна участието си историкът Божидар Димитров. „Това е война на една политическа идея, ислямът не е религия, той е политическа идея”, коментира Димитров. Записано е в Корана, но малко хора са го чели, че ислямът трябва да управлява, както отделно взети държави, така и целия свят, коментира историкът.

Това не е конфискация. Не виждам тоталитаризъм, но една избирателност, за каквато говори Стефанов, и която сигурно съществува... Първо ги прибират, а след това съд ще установи чии са картините - на г-н Василев ли, актив на банката ли, тепърва ще се установява. Засега има само върху 2-3 от тях надпис обява, че са подаръци, от около 140 бр., които дойдоха при мен, заяви Димитров. Най-вероятно, обаче, са подаръци, тъй като не се правят така колекции. Колекциите са тематични, а тук не намирам никаква последователност в подбора на картините.

Василев има нужда да ги регистрира като колекция, само ако реши да ги продава или изнася в чужбина, заяви още Димитров.

Очаквам, надявам се, вярвам дори, някой ден прокуратурата да се заеме със същия патос с разследването по думите на премиера Борисов, изречени от столицата на Германия - кои са съсипали умишлено тази банка – Орешарски и Чобанов. Вчера в интервю той ги повтори и обяви, че в момента държавата подпомага с милиони други банки, заяви Стефанов.

Откривам елементи на нацисткия модел - да се действа проформа и демонстративно по определена точка и алинеа от закона, показно, наказателно дори. „Ние сме силните на деня, можем да правим каквото искаме, защото ще го облечем в даден закон”, това е посланието, коментира Огнян Стефанов.

Няма начин, докато съм директор на НИМ, картините да се окажат по апартаментите на магистрати, прокурори и др., отговори на съмненията на водещата Димитров и разкри, че за втори път му се случва подобно нещо. Навремето, когато фалираха 14 банки, всичките им колекции бяха иззети. Колекцията на „Първа частна банка” беше разпродадена на търг и бяха приспаднати парите към дълговете им, заяви Димитров.
 
Картините на БНБ дали някой някога си е правил труда да провери тяхната биография, запита Огнян Стефанов. И защо прокуратурата не се занимава с опитите на нейния свидетел Бисер Лазов и лица около него да придобият сградата на банката? Да не би картините да се изнасят, за да се подготви сградата за новия собственик, попита Стефанов.

Ако се окаже, че Василев не е виновен, ще му бъдат върнати картините, заяви Божидар Димитров.

Ти обаче си сочен като близък на Цветан Василев, на който от банката са превеждани много пари, сложил си ръка на ТВ-7, споменават се някакви 300 млн, които се чудиш къде да сложиш. Това не означава ли, че си страна в тази ситуация? Освен това моделът "Кой" не включва ли и самия Цветан Василев, попита водещата Люба Кулезич събеседника си Стефанов.

Познавам се с Василев, но далеч не съм от най-близките му приятели, какъвто е бил Пеевски, например. И като говорим за модела "Кой", виждаме, че Василев е изправен на позорния стълб, а Пеевски, който го олицетворява, седи на първия ред в парламента. Това е неестествено положение, което би било невъзможно без избирателните действия на прокуратурата. Не са ми превеждани милиони и въобще не бих коментирал подобни писания, защото са неверни. Всеки, който се изкаже срещу модела "Кой", бива заливан с водопад от клевети, коментира Стефанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8232 |04.01.2015 Цв. Василев: Не бива да се поставя на карта "Виваком" . 1| 4427 |28.12.2014 Ивелина Василева: Обявен е код червено за сняг в Сърбия до границата с България . 15| 5081 |25.12.2014 Димитров: Разговор с Ковачки - през регулаторните органи . 18| 3979 |22.12.2014 Мартин Димитров: ДПС трябва вечно да е извън властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads