Реклама / Ads
43| 6524 |07.12.2011 НОВИНИ

П. Димитров: Няма излизане от проекта, без да загубим

.
Петър Димитров
Решението на кабинета да се откаже от участие в петролопровода "Бургас-Александруполис" недвусмислено говори, че управляващите искат да погребат всички руски проекти. Това заяви депутатът от БСП Петър Димитров и добави, че това няма как да ни се размине без финансови санкции за България.
 

 

 

Господин Дянков очевидно не разбира какво казва, но e оповестил, че от една година и повече е наел външни консултанти, на които най-вероятно България е плащала, за да докаже, че България може да излезе от проекта, без да има загуби. Това просто е несериозно и невярно. България вече търпи загуби. В самото съобщение се говори за допълнителни 12,4 млн., които трябва да плати България по този проект, отбеляза още Димитров.

 

Според бившия министър на икономиката и енергетиката България губи ежегодните такси, които са над 30 млн. долара, заявките за инвестиции в България, строителни фирми, които трябваше да участват в проекта, а освен това е можело по думите му български фирми да транспортират нефта от Русия до България през Черно море.

 

Финансовите загуби за България са безспорни, категоричен е депутатът от опозицията. Според съакционерите в дружеството те ще поискат неустойки от България, минималният им иск е за 200 млн. долара, максималният иск отива до 1 млрд. долара неустойка, каза още Петър Димитров.

 

Той допълни, че не е негова работа да гадае какво ще бъде решение на международните арбитражни институции. По думите му както вървят нещата, това е доказателство, че ще бъдат погребани всички руски проекти.

 

За разлика от скептичната оценка, която даде ексминистър Петър Димитров, бургазлии гледат положително на това решение. Това заяви кметът на черноморския град Димитър Николов.

 

По думите му прекратяване на участието на България в проекта за изграждане на нефтопровода "Бургас-Александруполис е очаквано и необходимо.

 

Тази позиция на управляващите Николов определи като пример за защита на националните и регионалните интереси. Николов сподели още, че е доволен, защото е отпаднала реална заплаха за екологията и опасност за развитието на бизнеса и туризма.

 

Кметът на морския град обясни, че в последните месеци е бил силно притеснен, следейки процеса и финала към това решение. "От проектната компания бяха привлекли елитни специалисти, които да синхронизират цялата документация с нашето законодателство, заради което щяхме да влезем в една нескончаема спирала от юридически хватки", каза Николов.

 

Щастлив съм, че окончателно се сложи край на този проект и сега ще можем да се захванем с истинските перспективи на Бургас, каза още Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5053 |03.12.2011 М.Димитров: Дори и без синдикатите ще има стачки . 14| 5518 |23.11.2011 М. Димитров: Един ден, оттегля ли се, няма да се сърдя като Костов . 40| 4773 |09.11.2011 М. Димитров: Да бяхме издигнали Н. Нейнски за президент! . 108| 8256 |24.10.2011 Мартин Димитров: След този резултат подавам оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads