Реклама / Ads
13| 4701 |22.06.2010 НОВИНИ

М. Димитров: Окачете си портрет на Овчаров вкъщи

.
Първанов, Станишев и Овчаров са в основата на увеличаването на цената на газа, според синия лидер. Той препоръча след 1-ви юли българинът да си сложи портрет на бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров у дома.
 

"Увеличението на цената на природния газ в България с близо 30% ще бъде тежък удар за българската индустрия.", заяви по време на пресконференция лидерът на СДС Мартин Димитров. Той допълни, че вследствие на увеличението, парното ще поскъпне между 15 и 20%, газът за битово потребление ще поскъпне с 30%, газът за индустрията ще стане по-скъп с 30% и като резултат от това, се очаква поскъпване или увеличение на цените на всички останали стоки. Мартин Димитров е категоричен, че отговорността за този тежък удар срещу гражданите и бизнеса е изцяло на тройната коалиция в енергетиката - Румен Овчаров, Сергей Станишев и Георги Първанов. По думите на лидера на сините, именно тази енергийна тройна коалиция е направила така, че България до сега е платила 1 млрд. лв. повече в следствие на договора, сключен с „Газпром".

Мартин Димитров иронично препоръча след първи юли всяко семейство да закачи на стената си по един портрет на Овчаров, Станишев и Първанов, за да им напомня кой е виновен да плащат с 30% повече за природен газ. От СДС призоваха правителството на ГЕРБ да покаже ясна и категорична позиция по отношение на енергийните договорености с Русия. Русия по думите на Димитров, упражнява натиск, за да постигне своите цели, но България трябва открито да отстоява националните си интереси. Сините призоваха още ГЕРБ да изпълни и предизборното си обещание и да разследва къде са отишли изхарчените сега над 2 млрд. лв. Лидерът на сините заяви още, че е крайно време управлението да тръгне срещу енергийния октопод.

Кметът на Плевен Найден Зеленогорски заяви, че увеличението на цената на природния газ ще бъде тежък удар не само за индустрията, за всяко българско семейство, но и за бюджета на общините. С актуализацията на бюджета се орязват с около 30% от парите на общините и много от тях ще бъдат на ръба на фалита. Увеличението на цената на природния газ ще доведе до проблеми с отоплението на училища, болници, детски градини и ясли, категоричен е Зеленогорски. Не може да сме зависими от една тръба, категоричен е Мартин Димитров. Той допълни, че според СДС трябва да се увеличи капацитетът на газохранилището в Чирен, както и да са помисли за изграждане на второ хранилище, за да не се стигне до нова газова криза. Мартин Димитров смята, че не трябва да се говори за увеличение на данъците, а трябва да се намалят разходите в държавния бюджет. Той предупреди, че ако се увеличат данъците, ще се увеличи и сивата икономика.

Малко по-рано днес беларуският лидер Александър Лукашенко възложи на правителството на страната да прекрати транзита на руски газ през територията на Беларус, предаде БиБиСи. Това е станало на срещата на Лукашенко с външния министър на Русия Сергей Лавров. Лукашенко отбеляза още, че съседните държави са изправени пред „газова война".
По думите му транзитът ще бъде възобновен когато Беларус получи 217 млн. долара транзитни такси.
„Разпоредих се правителството да прекрати транзита на руски газ през територията на Беларус, докато „Газпром" не плати дълга за транзит.", заяви Лукашенко.

Беларуският президент е започнал срещата си с руския външен министър с думите: Искам да ви информирам за конфликта, който за съжаление ще прерасне в газова война между Беларус и Газпром. По-рано Русия започна да намалява доставките на газ за Беларус заради неплатени дългове. Нарастващият диспут между Русия и Беларус има потенциалът да удари 6, 25% от употребата на газ в Европа, заяви говорител на ЕК. Еврокомисарят по енергетиката Марлене Холцнер заяви, че само три страни - Литва, Германия и Полша - ще бъдат засегнати от газовия спор. През територията на Беларус руският газа захранва Калининградска област, Украйна, Полша, Литва и Германия.

Транзитът се осъществява чрез магистралния газопровод „Ямал - Европа" (собственост на Газпром) и чрез газопреносната система „Белтрансгаз" (50 % от акциите са на Газпром). Годишно транзитът през Беларус е в обем от 50 млрд. кубически метра, като „Ямал - Европа" поема 33 млрд. куб./м. от общото количество. Междувременно Москва увери Еврокомисията, че ще изпълни задължениеята си по газовия договор. По думите на Марлин Холцнер от ЕК, руската страна е уверила, че ако Беларус наистина започне да ползва за вътрешни нужди газ от „Ямал" - който транзитира суровината само за ЕС - то Русия ще доставя природен газ за Полша и Германия през Украйна. Припомняме, от началото на 2010 година Беларус плаща на Русия за газа не по действащия договор, а по установена еднолично от Минск цена. В резуртат на това страната е натрупала задължения към Газпром в размер на 200 млн. долара. Руската страна бе предупредила, че ако проблемът с дълга не бъде решен, от 21 юни доставките на газ за Беларус ще бъдат намалени. След като Минск не погаси дълга си, от вчера, 10 часа московско време Газпром е започнал ограничаване доставките на руски газ за Беларус.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5659 |21.06.2010 Ген. Димитров: Е. Етем директно ме пита как бих изпълнявал политически поръчки . 14| 5082 |03.06.2010 М. Димитров: ГЕРБ набута агенти от ДС в КРС . 16| 5560 |31.05.2010 Б. Димитров: Манджукова така и не разбра, че е висш държавен служител . 11| 6358 |29.05.2010 В. Димитров: Обвиниха ме заради битката на лобитата Овчаров-Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads