Реклама / Ads
1| 5081 |21.08.2019 НОВИНИ

Д. Димитров: Псевдо-активисти инсценират проблеми преди изборите, за да се доберат до политически дивиденти

.
Изборите наближават и се забелязва все по-голяма предизборна активизация на всички фронтове. Особено активни стават някои псевдо-зелени организации, уж граждански организации и комитети и НПО-та, които използват несъществуващи и раздути „проблеми“, за да получат така лесно подаряваното от днешните журналисти телевизионно внимание.
 

Такива паразитни „активисти“ най-често използват генералното гражданско недоволство, за да го яхнат, катализират и използват в обособяването на псевдо проблеми. Ползите на т. нар. „активисти“ са само и единствено печелене на внимание, от което да се възползват, тъй като те иначе трудно биха го получили. А заставайки уж зад гражданска кауза, медиите са по-благосклонни да осветят даден образ, отколкото ако той има ясно заявени политически интереси. И това всички мними активисти го знаят. Но явно не и журналистите.


За съжаление, медиите все по-често губят чувството си на далновидност и реагират първично, в търсене на „сензацията“. Журналистите са в по-голямата си част безкритична маса от хора с микрофони, на които все по-трудно може да се разчита да ви представят истината, бъдат безпристрастни, да са проверили всички факти, да са направили анализ, да са открили лъжата, да разследват. Примери за това са все повечето фалшиви новини, които се тиражират без да могат да бъдат разпознати.
Един от най-изявлените активисти е Никола Вапцаров, бившият вече общински съветник, който отново се възползва от всичко това, създавайки несъществуващ проблем от строежа на небостъргача Ай Тауър.  


Строежът е един нов, напълно законен и иновативен проект, което е потвърдено от всички институции, включително и ДНСК. Не и според Вапцаров, който побърза да превърне казуса в откровено фалшива новина.


„Обещавам, че ще алармирам "Обединена София" и "Спаси София" и Омбудсмана Мая Манолова за този казус и ще го разгледаме с останалите членове на комитета. Ако всеки български гражданин скочи и се запъне само за проблемите, които са му под носа, то ще живеем в Швейцария на Балканите гарантирано. Проблемът е, че не се захващаме с нещата които даже са ни под носа. Ще се опитам да направя нещо по въпроса", написа във Фейсбук Никола Вапцаров.


Не става ясно какво точно му пречи Ай Тауър на Никола Вапцаров, но може да се направи извода, че от този емблематичен проект на чужди инвеститори, подкрепен лично от кмета на София Йорданка Фандъкова и финансовия министър, Вапцаров се опитва за пореден път да спечели популярност, коментират общински съветници. Това е изключително ценно преди избори, особено за хора с политически амбиции.
Чудесен казус, от който известният вече активист Вапцаров да се възползва като организира гражданско недоволство и тук.


Поглеждайки историята на Вапцаров, може да се обясни поведението му и сега. При нея може да се открие достатъчно събрани на едно място статии за дейността му, с която хората от Банско се срамуват. И не само те. Ще споменем само делото, което той и роднините му водят, за да получат няколко милиона обезщетение, че къщата на великия поет „Никола Вапцаров“ се използва в обществена полза като музей.


Интересен е и фактът, че съпругата на великия поет Никола Вапцаров се е отказала от всякакво наследство и привелгии, но не и другите наследници на днешния Вапцаров, които са побързали да се наредят сред новата социалистическа буржоазия.


В историята ни има множество яхнали чужда слава „герои“, облагодетелствани от социалистическия строй и превърнали се в червена буржоазия. Но по-страшното е, че и техните наследници продължават да практикуват безочливите прийоми за власт, яхват обществения строй, не създават и не оставят нищо след себе си, а рушат безскрупулно.
Да питаме къде са институциите и прокуратурата, които да разпознаят тези манипулации и да не ги допускат, е повече от излишно.


Но по-интересно е защо медиите продължават да легитимират подобни мними герои и да им подаряват медийно време и пространство, при положение, че по този начин не само цензурират истината, но и манипулират общественото мнение. А от това печелят само мнимите герои. 

 

Димитър Димитров, Фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4361 |03.07.2019 Пламен Димитров: Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, но... . 20| 5922 |01.07.2019 Пламен Димитров: Не виждам как с 8 самолета ще вдигнем боеспособността, милиардите са за най-бедните . 4| 4922 |15.06.2019 Проф. Ангел Димитров: Северна Македония все още гледа на нас като на враг . 4| 4444 |11.06.2019 Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads