Реклама / Ads
5| 4926 |20.11.2014 НОВИНИ

Димитров: Уж сме коалиция, а никой не ни попита за Миленков

.
Мартин Димитров от СДС
Правомощията на Радослав Миленков като председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките са огромни. Затова искаме промяна. Това назначение, което беше направено тези дни, е смущаващо. То не беше консултирано с никой от нас. Нали сме коалиция, запита Мартин Димитров от РБ в „Лице в лице” по бТВ.
 
Реформаторският блок е внесъл законопроекта, засягащ дейността на Фонда за гарантиране на влоговете, преди председателят му да бъде сменен. От блока недоумяват как Радослав Миленков е бил избран за поста.

Докато се обърнем и изведнъж се появи г-н Миленков и то като шев на Фонда за гарантиране на влоговете. Подобни неща трябва да се обсъждат предварително в една коалиция и да има дискусия дали това е най-подходящият кандидат. Днес му поставих въпроса дали фондът ще наеме международна фирма за проследяване на събитията в КТБ - фирма, която да е решавала подобни проблеми по света. Получихме положителен отговор. Ще следим развитието, заяви Димитров.

Според проектозакона на реформаторите, синдиците в КТБ ще бъдат назначавани отново от Фонда за гарантиране на влоговете. Затова, по думите му, проектът трябва да се приеме бързо. Предвижда се в Управителния съвет на фонда да влизат представители на различни институции – на парламента, на Министерство на финансите и т.н.

Димитров изтъкна колко е важно да има отчетност на дейността на фонда, но идеята за публикуване на всичките му доклади не може да се приложи заради банковата и търговската тайна. „Нека поне ежемесечно да идват до парламента, за да видим какво става“, предлага той.

Миленков ни беше представен като гарант, че именно активите няма да изчезнат, обясни Димитров. Ситуацията КТБ възникна заради занижения контрол на едно лице от БНБ. Не трябва да го допускаме повече. Ще следим кой ще бъде назначен за синдик, категоричен бе Димитров.

Мартин Димитров заяви, че след негова проверка е установил, че при предишно обявяване на несъстоятелност на банки липсват каквито и да е отчети. Този път от РБ ще държат да има публичен отчет след обявения фалит в КТБ.

Министърът на финансите Владислав Горанов поискал подкрепа от Реформаторския блок за прихващанията на кредити в КТБ. За отмяна на цесиите днес се обяви и премиерът Бойко Борисов. Реформаторите подкрепят идеята, защото смятат, че основната цел на фонда е да се съберат възможно най-много пари.

Общественият интерес е Фондът за гарантиране на влоговете да събере най-много възможно пари, за да върне и държавния заем, а и да бъдат платени поне частично гарантираните депозити, коментира Димитров. Каква точно сума ще влезе никой не може да каже.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4888 |13.11.2014 Емил Димитров: Представете си какво могат да направят самозабравили се политици със съдбите на хората . 35| 7164 |11.11.2014 Филип Димитров: Започнахме прехода късно и от лошо място . 1| 5115 |10.11.2014 Министър Танев: Никой не е по-висок от образованието . 2| 4292 |08.11.2014 Бъчварова: Никой не може да каже, дали правителството е стабилно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads