Реклама / Ads
3| 5418 |29.01.2011 НОВИНИ

В. Димитров: От Сметната палата не се правят политически оценки

.
Валери Димитров
Моделът от 3-ма души е по-рационален и по-ефективен, това е модел, който е по-широко разпространен от модела на многочислена колегия, вземаща решения. Той е и по-евтин за данъкоплатците. По време на избори партиите харчат пари в нарушение на закона.
 

Това каза в интервю за предаването „Седмицата” на Дарик председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Аз не съм бил никога особен привърженик на този закон, но просто ние сме длъжни да го изпълняваме”, допълни той. Димитров добави, че смисълът на този закон е да се види дали въпросното лице не е увеличило прекомерно своето имущество, съпоставено с неговите легални доходи.

На въпрос защо трима служители ще контролират сметките на държавата вместо 11, Димитров отговори, че освен, че е по-рационален и по-ефективен, това е модел, който е по-широко разпространен от модела на многочислена колегия, вземаща решения. „Това е преобладаващ модел в Европа. Традицията не може да бъде препятствие пред една рационална реформа. Въпросът е за рационален критичен анализ на законодателството и практиката. Грешката в твърденията, че се въвежда изцяло едноличен модел, е сериозна грешка”, категоричен бе Димитров.

„Авторите на тези твърдения пропускат, че има колегия в новия модел - тримата са колегия. Имат и самостоятелни правомощия, но имат и колегиални правомощия. Тази колегия в много случаи ще замества предишната 11-членна колегия. Нашият закон е много близо до словенския закон за Сметната палата”, подчерта Димитров.

Той изтъкна още, че този модел е и по-евтин на данъкоплатеца. „Преди в тази 11-членна колегия всеки разполагаше с персонален автомобил, със секретарка, с шофьор, с мобилен телефон, със солидна за България заплата. Това е сериозен ресурс. Основният недостатък на този модел е, че той е много политизиран. Основният акцент се поставяше върху партийно политическото начало, нямаше високи професионални изисквания към председателя и членовете на Сметната палата. Тези хора се чувстваха като пратеници на своята политическа партия”, категоричен бе Димитров.

Във връзка с финансирането на партиите по време на избори, Димитров заяви, че много от партиите харчат много повече пари и харчат пари в нарушение на закона. „Също така имат доходи, които не би следвало да получават. Ползват чужди активи - т.нар. дарения, които не би следвало да ползват. Имаше сериозни нарушения на закона”, подчерта Валери Димитров.

Той поясни, че в Сметната палата не правят политически оценки. „Абсурд е да се иска например освобождаване на министри или на кмет. Но можем да искаме освобождаване на главни секретари на министерства или общини, на директори на дирекции, на началници на отдели”, добави Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 4946 |27.01.2011 М. Димитров: Масово подслушване, масов теч . 6| 5047 |26.01.2011 Манолова: Безобразията в Сметната палата продължават . 131| 5182 |25.01.2011 М.Димитров: Изборът не е Първанов или Борисов, а СДС! . 34| 4880 |23.01.2011 М. Димитров: ГЕРБ няма ясна линия на поведение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads