Реклама / Ads
13| 5345 |09.03.2014 НОВИНИ

В. Димитров: Сметната палата става лакей за изпълняване на политически поръчки

.
Валери Димитров
Димитров беше категоричен, че в Палатата няма и не е имало анонимни сигнали за сексуален тормоз. Има кутия за анонимни сигнали, но тя стои празна.
 

С новия закон за Сметната палата, ролята ѝ ще бъде сведена до лакей за изпълняване на политически поръчки, каза по БНР дългогодишният директор на Палатата проф. Валери Димитров: Законът е откровено некадърен и вносителите са станали заложници на този законопроект, защото са далеч от материята и нито един от четиримата не се е занимавал с одитна дейност или финансов контрол.

Законопроектът има ясни партийно-политически цели. Идеята е да бъде възстановена голяма колегия, избрана на партийно-квотен принцип, да бъдат премахнати професионалните изисквания за такава колегия, за да бъдат там назначени всякакви хора. Подозирам, че в тази колегия могат да се появят прилични професионалисти. Могат да се проявят и откровени номенклатурни тъпоъгълници, но какъвто и да бъде съставът, тя е програмирана и нейната роля ще бъде сведена до лакей на управляващи партийни централи. Не можеш да премахваш постиженията на реформата на сегашния закон - високият професионален ценз за ръководители, за директори и за одитори и да искаш това да бъде Сметна палата, която да се ползва с доверието на една професионална институция. Димитров коментира и твърденията, че е прокарвал политическа линия като изтъкна и е консултирал определени предстанители на властта като изтъкна че оповестеният имейл е съдържал данни за одит, до които Цветанов е имал право на достъп по закон.

На 22-ри октомври, Цветанов идва с двама заместни-министри и в присъствието на заместник-председател разпитва за доклада за одита на МВР по време на мандата му. Той му се връчва, за да предяви възражения и обяснения, а той казва: "А включена ли е сделката за "Сименс". Те му отговарят, че тя не е обект на тази проверка, а той категорично каза, че това не е справедливои иска сделката да бъде проверена, защото претендира, че съществено е подобрил параметрите ѝ и се е стигнало до намаляване на крайната цена със 17 милиона евро.
 

Димитров беше категоричен, че в Палатата няма и не е имало анонимни сигнали за сексуален тормоз. Има кутия за анонимни сигнали, но тя стои празна.

Експертът изтъкна, че в Палатата не могат да контролират банковите сметки в България и чужбина, защото нямат достъп до банковата тайна и изрази съмнение, че явяването му в съда може да хвърли повече светлина върху имотното състояние на Бисеров.
 

Бисеров никога не е бил обявяван като лице със несъответствие между декларираното и провереното. Т.е се оказва, че той надлежно е декларирал това, което е бил длъжен да декларира и проверките съответстват на декларираното. Обаче за офшорни сметки, просто и ясно, ние не можем да проверяваме. Финансовото разузнаване към ДАНС може да проверява тези неща. Обстойна проверка на личните финанси и имущество извършва НАП. Ние можем да правим само проверките, които Законът ни позволява.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6688 |07.03.2014 Министър ще оглави Сметната палата . 13| 5226 |07.03.2014 ДПС сезира Цацаров за Сметната палата . 6| 5517 |07.03.2014 Приеха Закона за Сметната палата . 40| 5649 |07.03.2014 Цонев: Сметната палата е консултирала Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads