Реклама / Ads
62| 4791 |23.08.2010 НОВИНИ

Ф.Димитров: Тоталитарният режим е бедствие за човечеството

.
Филип Димитров
"Не само чрез войната тоталитаризмът е убивал хора, те са били изтребвани и в мирно време. На този ден две чудовища се обединиха чрез пакт, който показа, че тоталитарният режим е бедствие за човечеството".
 

Това заяви бившият министър-председател на България Филип Димитров по време на поклонението пред паметната плоча на жертвите на комунизма в столицата, предаде БГНЕС.

Пред паметната плоча днес за първи път в България беше отбелязан Европейският ден за възпоменаване на жертвите на престъпленията на тоталитаризма, след като на 19 ноември миналата година 41-то Народно събрание взе решение на днешната дата да е „Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почит на жертвите от тези режими”.

Според Филип Димитров отбелязването на този ден е победа за онези, които десетилетия са се противопоставяли на комунизма. „Трябва да признаем, че докато нацизмът беше повсеместно осъден с комунизма, това не беше така у нас. И днес има хора, които украсяват с прилагателни отвратителната физиономия на комунистическия режим”, каза той. „С всичката болка, която изпитваме, припомняйки злините на тоталитарния режим, имаме и чувство на удовлетвореност затова, че се признават жертвите на комунизма”, изтъкна още Димитров.

На паметната плоча на жертвите на тоталитаризма, която се намира в непосредствена близост до НДК е записано: „Поклони се, българино. В тази стена е вградено страданието на нашия народ. Нека споменът за невинно пролятата кръв гори сърцата ни като вечен огън. Нека миналото да не се повтаря”.

На поклонението присъстваха лидерът на СДС Мартин Димитров, членове на парламентарната група на Синята коалиция, общински съветници, зам.-кметът на Столична община Иван Сотиров. Венци пред паметната плоча бяха поднесени от името на парламентарната група на Синята коалиция, СДС, Столична община, район „Лозенец”.

На днешния ден през 1939 г. СССР и Германия сключват договор за ненападение, известен като пакта Молотов-Рибентроп. Той е подписан в Москва от съветския външен министър Вячеслав Молотов и германския му колега Йоахим фон Рибентроп. На церемонията тогава присъства лично Йосиф Сталин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4744 |13.08.2010 Режим на тока заплашва Южното Черноморие . 3| 4851 |12.08.2010 Кристалина Георгиева: ЕС е до Русия в бедствието . 28| 4972 |05.07.2010 Първанов с вето над отпуските, иска си стария режим . 2| 4580 |04.05.2010 Разминахме се с безвизовия режим със САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads