Реклама / Ads
88| 6405 |18.05.2013 НОВИНИ

Б. Димитров: Законът повелява изборите да бъдат касирани

.
Проф. Божидар Димитров
Тройната коалиция се връща на власт, вероятно със същите дефекти, които имаше. А именно: липса на всякаква отговорност в министерствата, които ще бъдат, в квотите (защото ще има и тайни квоти, договорени тайно), ще стигнат отново 40% комисионните от всеки „спечелен” проект.
 

Това каза историкът и директор на НИМ проф. Божидар Димитров, в интервю пред Фокус.  

„Доган или други експоненти на тази партия ще получават по 2 млн. лв. хонорар за изпълняване на хидротехнически услуги и други подобни неща, с които сме дълбоко свикнали. Отново Масларова ще ремонтира сгради на цена три пъти по-голяма от цената за построяването на нова сграда”, каза още той.

„Големият проблем на тези избори беше липсата кампания и мощното участие на прокуратурата в нея, която през изтеклия месец зае страниците и телевизионните екрани вместо ръководителите на политически партии, които трябваше да обясняват програмите си. Вместо това ние разговаряме за законни СРС-та, незаконни СРС-та и т.н. Целта беше да се отвратят избирателите и да не гласуват.

Наистина, гласуваха 50 на 100 от избирателите – най-нисък досега процент. Мисля, че това ставаше по сценарий на БСП и ДПС, защото техните електорати са ограничени”, каза Димитров. Според него двете партии, които имат точно определен електорат – БСП си го знае – 700 000 души, ДПС също си го знаят – 400 000 души.

„Те нямат периферия за разлика от другите партии, които могат да имат много голяма периферия, но тя може да се свие. Именно с такъв тип кампания, наречена „черен PR”, гласовете на тези партии, които общо правят 1 100 000, изведнъж придобиха по-голяма тежест като проценти и брой депутати за сметка на ГЕРБ”, каза още проф. Димитров.

Според него е извършено наистина флагрантно нарушение в деня преди изборите. В този случай, повеляват законите на страната, изборите трябва да бъдат касирани.

„Конституционният съд е изправен пред една наистина невероятна задача: да следва ли законите на страната или, следвайки призива на квотата, по която са назначени (защото има квота на БСП, квота на ДПС и квота на ГЕРБ), да гласуват по партийна повеля, а не по законите на страната”, каза проф. Димитров.

„Гледам и не вярвам на очите си как по телевизията разни конституционни съдии в оставка, от различни квоти в миналото казват: едните – ама никаква пропаганда не е имало, нито един от тях не е казвал гласувайте за моята партия. За Бога, всички викаха - гласувайте против ГЕРБ – ГЕРБ са престъпници, ГЕРБ са това и т.н. Това не е ли пропаганда? И то от 14.00 ч. до 24.00 ч. Но пак ви казвам – не винаги при нас съдиите съдят по законите на страната”, каза още той.

По думите на Божидар Димитров, след като са назначени по квоти съдиите в КС, следва, че ще следват по квотата, а квотата на ГЕРБ не достига с един глас, за да бъдат касирани изборите.

„Трябва да бъдат касирани, независимо от това, че добре организирани партии биха могли още повече да намалят процента на ГЕРБ. Тогава ще се види, може би ще бъде даден отговор на приказките имало ли е манипулации. Вече ви казах една голяма от тях, да кажем, че не е незаконна – прехвърлянето на 200 000 гласа от ДПС към БСП”, каза още проф. Димитров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5130 |08.05.2013 Григор Димитров: Тренирам именно за такива мачове . 34| 5024 |07.05.2013 Б. Димитров: Чакаме нова порция компромати днес . 11| 5169 |27.04.2013 Илияна Йотова: Законът за референдумите има нужда от промяна . 24| 6569 |23.04.2013 Б. Димитров: Връщаме си Западните покрайнини, ако Сърбия влезе в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads