Реклама / Ads
4| 5826 |03.12.2010 НОВИНИ

З. Димитрова: Всеки, който не е от нашите, може да бъде атакуван

.
Зоя Димитрова
Нямат доказателство, че като служител на ДАНС съм чела този доклад. Когато напусках, предадох всички документи с класифициран материал - това обясни пред Нова тв журналистката Зоя Димитрова, бивш говорител на ДАНС.
 

Вчера СГС внесе обвинителния акт срещу Димитрова за разгласяване на държавна тайна в статията “15 корумпирани министри в “онзи доклад” на ДАНС”.

По думите й в съда ще се сблъскат две тези, които ще аргументират своята позиция. Тревожно е обаче, че хора предварително се обвиняват, за да им се внуши страх, смята Димитрова. И това се прави показно, за да се види, че всеки който не е от нашите хора, може да бъде в това положение. Това ми напомня исторически за ранните 50 години, когато се установява диктатурата на пролетариата.

Според бившия говорител на ДАНС има концептуално объркване в прокуратурата и не е ясно като каква е обвинена - като бивш служител на държавната агенция или като главен редактор на в. "Галерия", за периода, който е визиран в обвинениетовизирания период.

Когато станах главен редактор, публикувахме три такива материала и те се отнасяха за антикорупционни разследвания, посочи Димитрова.

Този случай според нея поставя въпроса абсолютна ли е защитата на класифицираната информация или има значение общественият интерес да бъдат огласявани факти и данни за управлението.

Тук е и въпросът за контрола върху журналистите, които мислят различно от официалната власт.

Дори предварителното производство, което търсеше източника на тази информация, вървеше в друга посока, каза Зоя Димитрова и уточни, че не е получила до момента обвинителния акт, за който знае цялата държава.

В качеството си на главен редактор на в. "Галерия" имах най-висок достъп до секретна информация, отбеляза тя. Тогава имаше изказвания от най-високо място, че не се знае съдържанието на такъв доклад и затова си позволих да го изпратя в запечатан плик на институциите, поясни журналистката.

Това дело е първо по вида си и то или ще проправи, или ще затвори пътя за информиране на общественстта за важните неща, които се случват в държавата, убедена е Зоя Димитрова.

Журналистите сме наясно, продължи тя - както нанасяме удари, така трябва да бъдем готови и да понасяме удари. Тъжно ми е за това, което се случва, но смятах, че обществото трябва да бъде информирано.

Би било предизвикателно да кажа, че съм оптимист, но вярвам в здравия разум и в убедителността на доказателствата, заключи бившата главна редакторка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 7805 |13.11.2010 Иво Инджев: Който ни освободи, той ще ни зароби . 12| 5625 |04.10.2010 Р. Плевнелиев: Аз съм човек, който винаги иска да има план В . 14| 5712 |01.09.2010 П. Димитров: ГЕРБ е лична партия на един човек, който наказва или награждава . 17| 4828 |27.07.2010 Затвор за всеки, укрил осигуровки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads