Реклама / Ads
3| 3876 |20.03.2019 НОВИНИ

Димо Гяуров: Обяснението за лютивия спрей беше много глупаво

.
Димо Гяуров Източник: bTV
Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров определи като проява на абсолютна неподготвеност от страна на полицаите инцидента с лютивия спрей, при който служители на реда пострадаха от ефектите на сълзотворното вещество.
 

 „Случва се всеки да се издъни, но когато се издъниш, трябва да си признаеш, а не да се опитваш да замазваш и да ставаш още по-смешен”, посочи Гяуров пред  bTV.

 

Поведението на полицията изглеждаше неадекватно, категоричен беше той. "Синоптиците са виновни, защото не са им дали специална сводка за обръщането на вятъра", пошегува се Гяуров.

 

Той коментира и ареста във Франция, за който първоначално беше съобщено, че е на джихадист, заподозрян, че е планирал атаки в България, а впоследствие се оказа, че има грешка в името.

 

„Като че ли френските служби се поиздъниха малко, пропускайки тази информация да изтече”, отбеляза бившият шеф на разузнаването.

 

Според него са възможни са няколко варианта. „Лицето да е френски или друг гражданин и връзката му с България да е била продиктувана от съответната информация на службите, че той би могъл да премине, но това не значи все още атентат. От друга страна, възможно е лицето да е български гражданин. Тогава най-вероятно неговото име е подадено от нашите служби. Но и в двата случая ми се струва, че няма никакво основание за притеснение”, обобщи той.

 

„Ако в България тези хора разчитат на съдействие от страна на български граждани, това би могло да породи заплаха и опасения. Най-често обаче те просто преминават”, допълни той.

 

„Стрелецът от Нова Зеландия е бил концентриран около територията на бившата Османска империя и трябва да се изясни със 100-процентова сигурност, че у нас няма структури и лица, които да са му заостряли интереса и да са го дорадикализирали”, каза още в разговора Димо Гяуров.

 

 „Първоначалният му интерес към Турция, ако тя е в основата към омразата към исляма, произтича от множеството австралийски жертви, дадени през Първата световна война в битката при Чанаккале”, смята той.

 

Според него нашите и всички останали служби в целия регион, в който е пребивавал, са длъжни да изяснят контактите му и да се проследи цялата му интернет и телефонна кореспонденция от последните години.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3778 |19.03.2019 Димо Гяуров: Няма връзка между стрелбата в Утрехт и тази в Крайстчърч . 0| 3755 |08.03.2019 ВАС задължи министър Нено Димов да извърши екооценка на парк „Пирин“ . 2| 3854 |27.02.2019 Нено Димов: 10 бона глоба заради екипа на Грилс в Рила . 1| 4127 |09.02.2019 Концепцията на Каракачанов за ромите е обратното на фашизъм, смята министър Н. Димов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads