Реклама / Ads
0| 5163 |25.07.2015 НОВИНИ

Димов: За 25 г. разбрахме, че не трябва съдът да бъде репресия

.
Нено Димов
Сближаването на ГЕРБ и Реформаторския блок преди година изглеждаше изключително трудна задача, но днес е реализирана, каза по БНР Нено Димов, предстедател на УС на Института за дясна политика.
 
Държавата има три фундамета – сигурност (вътрешна и външна), правосъдие и събиране на данъци, за да се финансират първите два фундамента. Всичко друго е надстройка, независимо дали говорим за образование, здравеопазване или каквото и да било. Когато фундаментът е калпав, всичко отгоре ще се срути.

Конституцията е приета от социалистическото мнозинство на Великото народно събрание на преименувалата се БКП и в нея съдът и прокуратурата са „заедно“ - практика, взаимствана от комунистическия репресивен апарат, припомни той.

В една демокрация тези институции трябва да са различни, защото прокуратурата и адвокатът са равнопоставени и съдът трябва да бъде извън тях, за да може да отсъжда в полза на единия  или в полза на другия. Пряката зависимост между прокуратурата и съда нарушава този баланс. Нарушаването на този баланс е не към правосъдие, а към репресия. Нещо, което виждаме 25 години – съдът се използва, и прокуратурата, най-вече за репресии.

 

Изваждането на прокуратурата от съдебната власт може да стане само с решение на Великото народно събрание, но разделянето на двете институции съд и прокуратура, за което е постигнат консенсус, е крачка в посока разбиване на репресивния апарат.

Отне ни 25 години, за да стигнем до идеята, че не трябва съдът да бъде репресия. Еволюцията е бавно нещо.

 

Сигурно всеки от участниците в тези 180 подписа, ако имаше самостоятелно 180, щеше да направи нещо по-добро за своите избиратели. Конфигурацията е такава, че трябва да се постигне възможното. Факт е, че се постигна стъпка в правилната посока и това изглеждаше твърде невъзможно при шарения парламент, който гражданите изпратиха.

 

Време е политическият елит да се научи, че отлагането не води до разрешаване, а само до задълбочаване на проблемите, каза Димов, който е убеден че през есента гласуването на съдебната реформа ще бъде успешно и това няма да се отрази драматично на влизането в местните избори.

 

Случващото се в СИРИЗА е много добър пример в няколко аспекта, посочи Димов. Той припомни поздравленията към Ципрас от левите сили в Европа, както и оттеглянето на подкрепата им, когато е трябвало да се дават пари за спасяването на Гърция:

Това е типичен пример, в който се показва как не лявото, а онова, което ние сме свикнали да наричаме рубладжийско, русофилско, включително и в България действа  - много силни на думите, но когато трябва реално да проявиш солидарност, реално да помогнеш –бягаш от отговорността.

 

Лявото на СИРИЗА не е европейско ляво и не е нещо, което всъщтност ще доведе до по-добър живот на хората, коментира той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4669 |23.07.2015 Борисов, кахърен: Имаме 130 гласа, трябват ни 160! . 0| 4516 |20.07.2015 Дончев: Фондовете трябва да функционират през 2016-а . 0| 5760 |16.07.2015 Бъчварова: Не трябва ние да подпомагаме Гърция . 0| 4554 |14.07.2015 Дончев: Преди да правим улици, градинки, трябва да оправим всичко под земята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads