Реклама / Ads
0| 5271 |29.08.2014 НОВИНИ

Димова и Тренева-Кичукова от КТБ пуснати под парична гаранция

.
Софийски апелативен съд промени мерките за неотклонение на Мария Димова и Борислава Тренева-Кичукова. На заседание по делото постъпиха 3 копия от разпити на свидетели, както и договор за заем от 20 милиона евро. Преди седмица Софийски градски съд пусна от ареста Маргарита Петрова след разпит в държавното обвинение. Най-леката мярка й е наложена с прокурорско постановление, без съдебно мнение.
 
Тогава Софийски градски съд реши да остави без промяна мерките за неотклонение на Мария Димова, която беше под домашен арест, и на Борислава Тренева, която беше с мярка „задържане под стража”. Днес стана ясно, че в показанията си Петрова е заявила, че е получавала указания от Димова и Кичукова по отношение на липсващите пари. На днешното съдебно заседание прокуратурата поиска мерките на двете обвиняеми да бъдат „домашен арест”.

В своята защита адвокатите на обвиняемите приветстваха искането на прокуратурата за налагането на по-лека мярка за неотклонение от „задържане по стража”. В своя протест прокуратурата казва, че са извършени процесуални нарушения, както и това, че в произнасянето си Софийски градски съд не е взел под внимание съществени доказателства. Адвокатите на обвиняемите опровергаха казаното от прокурора. Според прокуратурата, СГС не е взел под внимание намерените при събирането на доказателства бележки в кабинета на един от изпълнителните директори на банката – Георги Христов.

Тогава в кабинета му бяха намерени бележки, в които беше написано да бъдат скрити кредитните досиета преди идването на квесторите. По повод това адвокатите на обвиняемите обясниха, че тези бележки нямат значение и не доказват нищо, като обясниха, че Христов може да е искал тези досиета да не се дават на квесторите, а да се дадат на разследващите органи по делото. Защитниците посочиха, че счетоводната експертиза е непълна, тъй като в изготвянето й и съставянето на заключението по нея е взет периодът от 16 до 20 юни, в който период дори Мария Димова е била отпуска. Защитниците обясниха, че след като обвинението е за присвояване на пари за периода от неизвестна дата декември 2012 г. до 19 юни 2014 г., не може при изготвянето на една счетоводно-съдебна експертиза да се взима периодът от 16 до 20 юни.

Адвокатът Христо Ботев обясни, че според практиката на Върховен касационен съд липсата не означава присвояване. Също така той обясни, че липсва механизмът на това престъпление, тъй като не е ясно дали действието е извършено един път, или е било извършвано в продължение на известен период от време.

По отношение на договора за заем от 20 милиона лева стана ясно, че фирмата на Теодора Танева е дала заем на фирмата на Валери Карадачки, дясната ръка на Цветан Василев, като от разпит на свидетели е станало ясно, че тази сума е била предвидена, за да попълни липсите в касата на КТБ, но това не се е случило. Пред журналисти Ботев каза, че договорът за заема е от 16 юни 2014 г.
След кратко съвещание Софийски апелативен съд реши да отмени мерките за неотклонение на Мария Димова и Борислава Тренева, поставени им от Софийски градски съд, и наложи мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 3000 лева. Софийски апелативен съд обясни, че двете жени не представляват заплаха за по нататъшното развитие на случая КТБ.

Софийски градски съд е наложил запор и възбрана на имуществото на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, подуправителя на БНБ в отпуск Цветан Гунев, членовете на мениджмънта на банката, Орлин Русев, Александър Панталеев и Георги Зяпков, главния касиер на КТБ Маргарита Петрова, както и на главния счетоводител на банката и нейната заместничка Мария Димова и Борислава Тренева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6790 |29.01.2014 ЕНП пита за парите, отпуснати на Моника Станишева . 36| 5436 |08.11.2013 Т. Димова: 10 ноември още не се е случил, защото управлява ДС . 5| 10693 |05.08.2013 Знамената са спуснати наполовина, днес е ден на национален траур . 5| 6087 |06.06.2013 Арестуваните български блогъри в Турция са пуснати*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads