Реклама / Ads
19| 5764 |03.01.2012 НОВИНИ

Дипломати агенти осъдиха външно

.
Трима от т.нар. ДС посланици - Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов, спечелиха дела срещу външния министър Николай Младенов, подписал заповедите за прекратяване на задграничните им командировки.
 

 

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени заповедите на Младенов за връщането на посланиците ни в Холандия, Сърбия и Гърция.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на съда в 14-дневен срок.

От външно министерство съобщиха, че след като получат официалното уведомление от съда ще вземат решение дали да обжалват, информира Mediapool.

Тримата посланици заведоха жалби против заповедите на Младенов, с които се прекратяват дългосрочните им командировки поради изтичане на задграничния мандат. Според тях заповедите противоречат на конституцията, съгласно която само президентът има право да освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства.

Външният министър издаде заповедите на основание приетия от мнозинството на ГЕРБ чл.69 ал.1 от Закона за дипломатическата служба, според който той има право да издаде такава заповед след изтичане на посланическите мандати. Конституционният съд обаче отмени текста и така остана старият вариант, според който външният министър издава заповед едва след съответния указ на президента.

Срещу външно министерство е заведено още едно дело. Посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев обжалва пред Върховния административен съд уведомление от външния министър за прекратяване на служебното му правоотношение заради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

И четиримата посланици са работили в администрацията на президента Георги Първанов, който отказа да се съобрази с искането на парламента и правителството и да подпише указите за отзоваване на посланиците с досиета, тъй като това бил опит за лустрация и за чистка.

Конституционният съд обаче отмени промените в Закона за дипломатическата служба, които ограничават работилите за ДС да заемат определени висши постове в системата на Външно министерство, включително и да бъдат назначавани за посланици. Отменени бяха и някои от по-разширените правомощия на външния министър.

Избраният за президент Росен Плевнелиев обяви, че първото нещо, което ще направи след встъпването в длъжност през януари, ще е да подпише указите за връщане на тези посланици.

В рамките на проверката си на посланиците, генералните консули и заместник - ръководителите на дипломатическите мисии Комисията по досиетата обяви имената на над 190 дипломати. При проверката на главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР бяха осветени връзките с ДС на още 75 служители на външно министерство.

Така се оказа, че почти половината посланици и консули са агенти на ДС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4922 |03.01.2012 Осъдиха Ковачки, плаща 423 000 на държавата . 27| 5158 |28.12.2011 До края на януари ясни агентите в Българската църква . 20| 5065 |23.12.2011 Осъдиха бивш БСП-депутат на 5 г. . 33| 5817 |18.12.2011 Бареков: Осъдиха ме под въздействието на Октопода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads