Реклама / Ads
2| 4370 |06.10.2019 НОВИНИ

Дипломатически искри между САЩ и Турция заради харесан туит

.
Турция протестира днес, след като от Туитър акаунта на американското посолство е бил харесан коментар в социалната мрежа, в който се казва, че Турция трябва да бъде готова за политически живот без лидера на националистическата партия Девлет Бахчели, който се разболя наскоро, съобщава БТА.
 

Протестът е отправен в момент, когато отношенията между двете съюзнички от НАТО са обтегнати заради заплахите на Турция за нахлуване в Североизточна Сирия, след като Анкара обвини Вашингтон, че блокира усилията за съвместно установяване на зона за сигурност в този район, посочва Ройтерс.

 

Бахчели е лидер на Партията на националистическото действие (ПНД), която е съюзник на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган. Двете партии участваха в коалиция на парламентарните и президентски избори миналата година, което им позволи да спечелят заедно мнозинство в парламента.

Вчера американското посолство е харесало туит, в който се казва, че Турция трябва да бъде готова за политически живот без Бахчели, който имаше здравословни проблеми през последните седмици, посочва БНР.

 

Партията на Ердоган посочи в Туитър, че потребителят, който е публикувал съобщението, е издирван за връзки с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, което Анкара обвинява за организирането на опита за преврат от юли 2016 г.

Говорителят на ПСР Йомер Челик заяви, че Държавният департамент и американското посолство трябва да разследват случая и че извинение няма да е достатъчно. Това показва, че някои хора, работещи в посолството, полагат специално усилие, за да навредят на отношенията между двете страни, посочи Челик в Туитър.

 

Снощи посолството е публикувало в Туитър извинение, в което се посочва: „По-рано днес от акаунта на нашето посолство е било харесано по грешка съобщение, нямащо връзка“. Харесването е премахнато и от страницата на посолството.

 

Семих Ялчън, заместник-председател на ПНД, посочи в Туитър късно снощи, че Бахчели се възстановява от болестта и ще се върне на работа следващата седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3972 |03.10.2019 ЦИК: Нямаме отношение по споразумението между БНТ и „Атака” . 0| 4197 |01.10.2019 МВнР: През 2020 г. пътуваме до Великобритания с международен паспорт . 0| 3514 |01.10.2019 Пак лято - температурите ще са между 25 и 30 градуса . 5| 4360 |30.09.2019 Политолог от ”Тренд”: Балотажът ще е между Фандъкова и Манолова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads